Бизнес Новини

Двама от обвинените по аферата NEXO обжалват паричната гаранция от 1 млн. лв.

  18.01.2023 15:50  
Двама от обвинените по аферата NEXO обжалват паричната гаранция от 1 млн. лв.

Съоснователят на NEXO и финансов директор на компанията Калин Методиев и оперативният директор Траян Николов са обжалвали паричната гаранция от 1 млн. лв., съобщиха БНР и БНТ. Прокуратурата все още не е депозирала молбите им в Софийския градски съд, който трябва да се произнесе в закрито заседание.

Преди няколко дни от прокуратурата обявиха, че по разследването са обвинени четирима души, като двама от тях се издирват, а другите са пуснати с мярка "парична гаранция", която трябва да внесат до 10 дни.

Шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов обясни, че профилът на четиримата обвинени за схемата с криптобанката NEXO е на високоинтелигентни и високообразовани хора.

"Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че те са българи, а не са наркопласьори от "Обеля", каза тогава Сарафов.

И допълни, че според информация на Гранична полиция двамата издирвани не са напускали страната, но има съмнения, че вече са извън територията на България.

В понеделник говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че в разследването няма нищо политическо и допълни, че двама обвиняеми са обявени за международно издирване, но не назова имена.

По неофициална информация това са Антони Тренчев и Коста Кънчев, съоснователи на NEXO. Тренчев е бивш депутат от "Реформаторския блок", той беше част от партията "Движение България на гражданите".

Повод за думите на Милева са информациите за дарителите на "Демократична България". Вчера от пресцентъра на единия от партньорите в коалицията "Да, България" обявиха, че след вътрешна проверка на списъка им с дарители и въз основа на публично достъпни данни са установили, че 15 души от техните донори са служители на NENO, като общата сума е 399 992 лева.