Реакция

ДБ няма да участва в общата лидерска среща, организирана от БСП

  19.01.2023 13:58  
ДБ няма да участва в общата лидерска среща, организирана от БСП

От "Демократична България" няма да участват в общата лидерска среща, която организират носителите на третия мандат за съставяне на правителство - БСП. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група и лидер на "Да, България" Христо Иванов.

"Ако някой търси нашата подкрепа, ако г-жа Нинова иска да сондира нашата подкрепа, ние сме готови и публично, и при закрити врата, както тя предпочете, да се срещнем с нея и да ѝ отговорим. Ако тя има желание да проведем среща, примерно с "Продължаваме промяната" в тристранен формат, това също е опция.

Този широк формат на изпроводяк сега, дето се вика една панихида, не виждам какво точно можем да направим. Отиваме на избори, това е реалността."

"Демократична България“ ще обсъди на партийните си форуми явяване на предсрочните парламентарни и на местните избори заедно с "Продължаваме промяната", съобщи още Христо Иванов, след като стана ясно, че Националния съвет на "Продължаваме промяната" е дал мандат на Кирил Петков и Асен Василев да започнат разговори с "Демократична България".

"Трябва да се търси кооперация, трябва да се търси взаимодействие, винаги сме изхождали от това. Ясно е също така, че, за да е работещо то, ще бъде изключително важно да се запазят идеологическите физиономии, особено нашата, защото ние имаме особена роля да представляваме демократичната общност през няколко генерации.

Ние ще търсим мандат за преговори с "Продължаваме промяната". А вече оттам нататък и други колеги в индивидуално качество и като партии може да се надграждат над това. Лично аз бих заложил на присъединяване лица, които реален, измерим капитал, а да избегнем да залитаме към просто набиране на кухи брандове."

 

 

 

 

 

Същевременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди в профила си във Фейсбук, че е разговарял с председателя на БСП Корнелия Нинова за лидерската среща и че е заявил присъствие, без да поставя условия.

В същото време Борисов припомня, че решението на Конгреса на ГЕРБ е ясно: не може да участват или да подкрепят кабинет на БСП.

Борисов обаче смята, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите, тъй като по думите му политиците дължат уважение и отговорност пред избиратели си.