Реакция

Прокуратурата събира данни за NEXO и ще ги прати в САЩ

  19.01.2023 17:22  
Прокуратурата събира данни за NEXO и ще ги прати в САЩ

Няма целенасоченост при разследването на работата на Nexo. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси. Той уточни, че разследването е образувано септември и са планирани действия за декември. 

"Чух обвинения за някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост биха могли да имат американските прокурори и колегите от другите партньорски страни", добави главният прокурор. Гешев допълни, че по казуса събира информация, която ще изпрати на колегите си в САЩ.

"Бих казал, че понеже, разбира се, това е шега, в НС, ако желаят народните представители, могат да променят Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт в посока, че когато се разследват определени лица, които имат определена дейност с търговски дружества, задължително се проверява кои са техните политически приятели и кого спонсорират и след като се установи или не се установи, че има такива, разследващите, прокурорите да се свържат с тези политици, а може би с НС и да поискат разрешение за конкретна дата", коментира главният прокурор.