Новини

Лидерската среща за третия мандат

  20.01.2023 11:19  
Лидерската среща за третия мандат

Зала "Изток" на Народното събрание е домакин на лидерската среща, по инициатива на БСП, на която да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с третия и последен мандат, даден от президента Румен Радев.

 

В началото на срещата Корнелия Нинова припомни, че президентът е връчил именно на тях третия мандат, защото в трудни моменти БСП са доказали, че са отговорна партия, която търси диалог.

"Нашето желание е как преодолявайки политическата криза, решаваме останалите кризи, с пълното разбиране, че сме различни партии, като идеология, но да намерим разговор по важните за България въпроси", посочи тя и изказа разочарованието си, че лидерите на ПП и ДБ отсъстват от тази среща.

Нинова открои четири важни вапроси: Законите по Плана за възстановяване, за бюджета за 23-а, влизането ни в Шенген и съдебната реформа.

"Ако има желание ще се намери начин, ако не ще се намери причина. Изправени сме пред редица предизвикателства. Благодаря Ви, че се отзовахте на тази среща, оцуняваме високо това", обърна се тя към лидерите, които уважиха срещата.

На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов приветства опита на БСП да се говори открито за приоритетите и за решеването на кризите.

"Дори за отказа да разговарят с Вас, дори вече нямате разделителни лини, червени линии, които да притесняват - въоръжението за Украйна мина. Това, което БСП е сложила като червени линии, Ф-16 мина - това са вече закони, приети от парламента. Какъв е проблемът, най-лесно е още един месец кампания, приказки, избори... Реално никой не иска сериозно да погледне към управлението, защото е трудно", отбеляза той.

"Приемаме вашите упреци за модела, който ние сме следвали, но две години имаме модела "Радев", какво по-добре се случи?", попита той и обеща, че ГЕРБ-СДС ще направят всичко възможно, да лидират съдебната реформа.

"Сега няма как да ви подкрепим, но изразяваме нашето уважение към Вас, към избирателите ви", каза в заключение Бойко Борисов.

--------------------

Припомняме ви, че поканата за среща бе отправена от левицата към лидерите на всички парламентарно представени формации, но три от тях отказаха разговор в такъв формат - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че ще се отзове лично на поканата на Корнелия Нинова, от уважение и отговорност към избирателите си, но напомни, че БСП не може да очаква подкрепа от тях, тъй като имат ясно решение на Националното си събрание.

От ДПС и "Български възход" също декларираха, че ще отидат на срещата, но не дадоха категоричен отговор дали това означава, че биха застанали зад кабинет, излъчен от Столетницата.

Председателят на БСП Корнелия Нинова вече обеща, че в случай, че не получат подкрепа на тази среща, ще върнат мандата на държавния глава неизпълнен, без да го бавят.