Новини Реакция

Депутатите освобождават спешно шефа на Сметната палата

  20.01.2023 13:40  
Депутатите освобождават спешно шефа на Сметната палата

ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход искат освобождаването на председателя на Сметната палата. Проектът за решение влезе извънредно в дневния ред на депутатите. Шефът на Сметната палата трябва да се яви спешно в НС.  Депутатите приеха в дневния ред на Народното събрание да бъде включен и Законопроектът за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения с вносител Десислава Атанасова (ГЕРБ).

Парламентарният контрол се отлага за извънредно заседание във вторник, а днес заседанието на НС ще продължи до разглеждането на тези точки. 

Снощи с 20 гласа "за" парламентарната правна комисия го прие на първо четене. Така комисията поправи грешка на Народното събрание, което в средата на декември отхвърли сходни законопроекти на Министерски съвет и на Надежда Йорданова от "Демократична България" и блокира Плана за възстановяване и устойчивост. Причината - въвеждането на защита за лицата, подаващи сигнали, е ключова реформа в Плана за възстановяване и устойчивост.

Законопроектите предлагаха създаването на единен централен орган за външно подаване на сигнали, като за изпълнението на тези функции е определена Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се тя ежегодно да изпраща на Европейската комисия данни за броя на постъпилите сигнали, извършените проверки и резултатите от тях, както и да публикува на интернет страницата си тази информация.