Анализи Новини

Иван Сотиров: Партиите се изродиха в лидерски корпорации и това е причината за кризата

  20.01.2023 17:42  
Иван Сотиров: Партиите се изродиха в лидерски корпорации и това е причината за кризата

Същностният разговор е подменен от разговор за формати, което показва пълната несъстоятелност на парламентарно представените политическите партии. Това зави пред БНР Иван Сотиров, бивш заместник-председател на СДС и бивш депутат, в коментар на провелата се в парламента лидерска среща, инициирана от носителя на третия мандат БСП.

Според него БСП, ако иска да бъде възприемана като демократична партия, трябва да се разграничи ясно от комунистическия режим:

"Защото всички проблеми, с които днес се сблъскваме, са в огромната си част рецидиви от този период на вярно служене на Кремъл. Стоим на място, защото за 30 г. не е извършена промяна точно в тази посока. Този проблем е базов. Проблемът е, че всички партии в една или в друга степен са продукт на номенклатурата на БКП и техните наследници. 30 г. не можем да модернизираме армията си пак поради тази соцносталгия".

Сотиров подчерта, че олигархичният модел в България е проекция на руския олигархичен модел.

Той постави въпрос, от който според него бягат всички партии:

"Имаше един референдум, в който участваха 3,5 милиона българи, повечето от които категорично гласуваха за мажоритарна система с балотаж. ... Ако имахме избори по тази система, щяхме да имаме по-представителен парламент с по-сериозно представителство".

По думите му кризата в политическата система е заради това, че всички партии са се изродили в лидерски корпорации:

"Всички личности в партиите, които изразяват собствено мнение и не са съгласни с ръководството, на следващите избори не попадат в листите на пропорционалната система. Тази криза на партийната система води и до друг проблем - използва се вратичката, която фигурира в Конституцията, служебното правителство, но с това се суспендира парламентарният характер на България. Ние сега можем да говорим не за скрита президентска форма на управление, а за едноличен режим. ... Другата опасност е, че очевидно Румен Радев прокарва една прокремълска линия".

Мнението на Сотиров е, че партиите са виновни за това, че президентът твърде дълго управлява страната със служебни правителства, защото се занимават с теми, които вкарват страната във все по-голяма криза:

"Всички реформи трябва да дойдат от парламента и от политическата власт. Няма как да очакваме реформа в съдебната власт и в частност в прокуратурата, ако първо не се реформира политическата власт".