Новини

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер ще бъде на посещение в България

  20.01.2023 18:49  
Канцлерът на Австрия Карл Нехамер ще бъде на посещение в България

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер ще бъде на официално посещение в България. Той пристига у нас на 23 януари, понеделник, по покана на президента Румен Радев, съобщиха от „Дондуков“ 2. 

Обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген, ще бъдат във фокуса на визитата, която е инициирана от държавния глава. В делегацията, водена от Карл Нехамер, е Герхард Карнер – федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

На 23 януари българският президент ще посрещне австрийския канцлер на летище „Пловдив“, след което двамата ще се запознаят на място с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Румен Радев и Карл Нехамер ще посетят Регионалната дирекция „Гранична полиция“ в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

Румен Радев и Карл Нехамер ще проведат работна среща и ще дадат брифинг за медиите. В българската делегация за посещението на българо-турската граница са Иван Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи, Димитър Стоянов – служебен министър на отбраната, адм. Емил Ефтимов – началник на отбраната.

В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена среща с министър-председателя Гълъб Донев.