Коментари

Седмичен коментар

  23.01.2023 11:00  
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

16 – 22 януари 2023

Бензин с вода не бива да се гаси

"Няма модел "Радев", всичко, което правя, е предвидено от конституцията. Гледах как Нинова и Борисов си подават топката за модела "Радев". Но има модел на Борисов. Той е свързан с мутризация, опитомени медии, изкривяване на институциите, по негово време България заемаше последните места във всички европейски класации" 

Така президентът Румен Радев коментира по Дарик радио лидерската среща, инициирана от Корнелия Нинова, и попита: „Да сте виждали преди такива гонитби с мигранти по магистралите?! Нямаше, но не защото тогава (по времето на Борисов) имаше нулева миграция, както ни се внушава. Тогава на "Лъвов мост" не можеше да се мине от мигранти!". 

Предстоят ненужни предсрочни избори

Лидерската среща между БСП, ДПС, ГЕРБ-СДС и "Български възход" постла пътя към кабинет на "хартиената бюлетина". Такива са впечатленията сред лидерите на партиите, които не се отзоваха на поканата на Корнелия Нинова за разговори за третия мандат, коментира Офнюз.

За първи път от три години лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отиде в парламента и даде знак за редовно управление във формат "коалиция Рашидов" след петите по ред предсрочни парламентарни избори за последните две години. Борисов дори даде заявка да промени решение на Националния съвет на ГЕРБ, според което партията не може да влиза в управление с БСП. Причината - левицата била променена. 

Диалог с ултиматуми няма да има. Отсъствието на Кирил Петков и Асен Василев показва, че ще има нови ненужни предсрочни парламентарни избори, подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Започналият диалог според него може да се превърне в основа за излъчване на редовен кабинет след изборите. 

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев също смята, че без диалог няма как да има работещ кабинет.

Служебният кабинет се отчете

Заварихме нулева работа и нулева готовност по законопроектите за палащанията по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви премиерът Гълъб Донев при отчета на правителството, след което даде думата на вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който подчерта, че чекът с 2,7 млрд. лв. за първото плащане не го е чакал в кабинета си „Наложи се да  работим усилено в кратки срокове, с голямо напрежение. Всички си свършихме прекрасно работата“, подчерта Пеканов, цитиран от „24 часа“.

Служебният кабинет си даде висока оценка за свършеното, приписа си успехи и призна само един полууспех - неприемането на България в Шенген. 

„Чирен“ ще осигурява по-евтин газ 

Благодаря на Ферхойген, че уважи проект, който ще има ключово значение за цените на газа у нас. Това заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов при  подписването на договора за изграждането на надземната част от разширението на газохранилището „Чирен“. 

Бившият еврокомисар по разщиряването Ферхойген сега е председател на Международния консултативен борд на „Главболгарстрой“, който ще участва в разширението на „Чирен“.

Разширението на газохранилището гарантира сигурността на доставките за българските потребители и за клиентите в страните от региона. Ще бъдат осигурени достатъчно газови запаси за работата на топлофикационните дружества и индустрията у нас през зимата, както и ще се гарантират отопление и топла вода на гражданите през зимата на достъпни цени. Според специалистите това е поредната стратегическа стъпка за осигуряване на енергийна сигурност на страната. 

Проф. Янко Янев: Знаем ли накъде отиваме в енергетиката

Атомните електроцентрали са най-мощният устойчив и невъглероден източник на електроенергия, с който разполага човечеството. Нищо ново, поне за знаещите, коментира за Факти.бг директорът на Института за управление на ядрените знания във Виена проф. Янко Янев. Само 31 страни в света имат необходимите знания по този въпрос. България е една от тях. 

Според професора, сега „ние сме точно в положението на Свети Петър, който срещнал Христос, носейки кръста си към Рим, и го запитал: Quo vadis? А Исус му отвърнал, че се връща в Рим, за да бъде разпънат отново на кръст. Дали легендата е вярна, не се знае, но е факт, че е крайно време всички умни хора в България да посочат пътя за развитие на енергетиката ни с използване на всички предимства на мирния атом. Да понесем кръста и да започнем да строим и в 

Как е в европейски държави

Румъния планира да увеличи дела на ядрената енергия в своя микс до 36 на сто към 2031 г. САЩ се ангажираха минаия месец да предоставят на страната 2,87 млрд. евро за изграждането на трети и четвърти блак на АЕЦ „Черна вода“.

Белгия постигна споразумение с френска енергийна компания за удължаване на живота с десет години на два ядрени реактора, които са от решаващо значение за страната. Най-новият от седемте белгийски реактора трябваше да бъде затворен през 2028 г.. Предвижда се обаче всички рактори да бъдат рестартирани през ноември 2026 г. и да продължат да работят десет години, заяви белгийският премиер Александър Де Кро на пресконференция. 

Какво ще прави България в енергетиката

Служебният енергиен министър Росен Христов на специално организиран форум заяви: „В сектора на ядрената енергетика се предвижда строителство на четири нови блока – на площадката в Белене и още два в АЕЦ „Козлодуй“. Тяхната обща мощност е 4000 мегавата. Нашите идеи се основават на съществуващото вече ноу-хау у нас и интереса на чуждестранни инвеститори“. 

Стратегията предвижда максимално удължаване на живота на ТЕЦ-овете до 2030 г. Поставя се акцент и върху възобновяеми енергийни източници, възраждане на идеята за ВЕЦ-ове по българското поречие на Дунав, които са изключително важни за стабилността на водата и сигурността на АЕЦ „Козлодуй“.

В ЕК засега не са оптимисти за въглищата 

Европейската комисия не е обнадеждена, че България ще успее да предоговори Плана си за възстановяване и устойчивост, така че да не ограничава въглеродните емисии от въглищните си централи. Това стана ясно от коментар на говорителя на институцията Веерле Нойц след решение на парламента, което задължава служебния кабинет да започне стъпки по предоговаряне.

Според Механизма за възстановяване и устойчивост, след като Съветът на ЕС е одобрил плана, една страна членка може да поиска промени в него само в изключителни случаи и да докаже, че повече не е в състояние да изпълни части от плана или целия план заради обективни обстоятелства, обясни Нойц.

България има най-въглеродоемката икономика в ЕС и ясните ангажименти за изпълнение на специфичните за нея препоръки за декарбонизация, коментира Нойц, бяха ключов елемент за одобряването на националния план“, изтъкна Нойц.

 

Мръсен българин, ще те убием, крещяли биячите в Охрид

Счупена челюст, мозъчно сътресение, спукани прешлени и ребра. Това е резултатът от поредното мародерство върху български гражданин в Северна Македония. 

Президентът Радев осъди остро системните нарушения на правата на българите в РСМ инасаждането на омраза към тях и сезира институциите в ЕС. Заявените амбиции за еврочленство на Скопие и обещанието за утвърждаване на демократичните норми в РСМ се разминават с реалността. 

Скандалното нападение срещу секретаря на българския културен клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков станало в четвъртък, когато вечерял с приятелката ситрима души Трима души се приближили към тях с обиди, че нямал място там, защото е българин. Нахвърлили се да го бият с думите: „Мръсен българин, ще те убием“, разказа пред БНР председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов.

Пендиков бе прибран с правителствения „Фалкон“ и настанен във ВМА. 

Масова истерия срещу българи в РСМ

Това нападение е срещу всички българи в РСМ. Не е само срещу Пендиков, а срещу всички нас, каза председателят на опожарения културен център в Битоля Любчо Георгиевски по Нова тв.

Пендиков е честен и добър българин, доброволец в Червения кръст в Охрид. Тук е масова истерия срещу българите. В социалните мрежи има групи, в които се посочват имената и адресите на българите – активисти на клубовете, и се организира побой върху тях“, разказа Георгиевски.

Пак ще броят птици, костенурки и други животинки

Два договора, финансирани с бюджетни седства, се изпълняват в момента и от тях ще зависи откъде ще мине магиструла „Струма“ през Кресненското дефиле. Регионалният министър Иван Шишков в отговор на депутатско питане заяви:

Единият договопр е за мониторинг на популацията на два вида сухоземни констенурки и два вида змии в участъка на пътя, който минава през Кресненския пролом.

Вторият договор е за изработване на технически проект в изпълнение на част от мерките за смекчаване на въздействието върху дивите животни и птици в Креснеското дефиле.

Срокът за строителството на този участък от „Струма“ е четири години и би трябвало да завърши преди края на 2027 г.

Няколко екологични оранизации обаче настояват вместо пътното строителство в планината да се издълбае 22-километров тунел по дължина на магистралата. Той би струвал повече от 1,4 млрд. евро по цените отпреди 10 години, когато бяха правени последните калкулации за такъв вариант, пише „24 часа“.

Проверки за милиони

КПКОНПИ проверява бившия министър на околната среда Борислав Сандов за 1,2 млн. лв., които е трябвало да се платят на Националния природо-научен музей за поредното преброяване на пернати през миналото лято. Според запознати това означава, че Министерството на околната среда и водите е трябвало да плаща по 250-300 хил. лв. на месец. 

Агенцията държавна финансова инспекция проверява бившия министър и заради сключен от него договор с неправителствена организация, която трябвало да охранява защитени територии. Сандов се проверява и заради девет договора, които МОСВ е сключило с различни структури на БАН на обща стойност 4,7 млн. лв., без да е имало обществени поръчки. Един от тези договори е за преброяването на птици. 

От Софийската градска прокуратура, пише „Труд“, оставиха без коментар въпроса – дали и кога проверките срещу бившия министър ще прераснат в досъдебни производства. 

Херо Мустафа: Корупцията продължава да е основен проблем в България

Една много малка група създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси. Това обяви американският посланик Херо Мустафа по време на конференция "Върховенството на закона и бизнес средата в България ", организирана от Американската търговска камара в България, цитирана от "Дневник". "Който не принадлежи към тази система, губи надежда," продължи тя и добави: "Обезкуражават се тези, които искат да се борят за страната си. Наистина е болезнено да виждаме това."

Мустафа каза, че често чува от средите на правораздаването как разследвания и дела за корупция се прехвърлят, само за да бъдат бавени и закрити, просто защото са доближили определени "червени линии". "На такива хора се отказва повишаване в кариерата, прехвърлят ги дълбоко в провинцията или ги отстраняват. Не ви казвам нищо, което да не знаете", обърна се тя към предприемачите и представителите на медии и граждански организации в залата.

Илчев е новият председател на НДСВ 

164 делегати се събраха в събота на деветия конгрес на НДСВ в същата зала, в която преди 22 г. се създадецарската партия, и обявиха, че се завръщат в политическия живот и ще се явят на избори, предаде БГНЕС.

Ще се поучим от грешките си, ще развием партийната си мрежа в страната. Искаме да бъдем контрапункт за сегашната ситуация, да дадем пример как трябва да се третира политическият опонент - като съперник, но не като враг“, заяви Станимир Илчев, новият председател на НДСВ. А Соломон Паси подчерта, че НДСВ е партията, която е най-резултатна, и добави "бих кандидатствал с мотото „професионализмът се завръща“.

Симеон Сакскобургготски не участва в конгреса, ноизпрати поздравителен адрес до делегатите.

Новото ляво обединение 

Вероятно то ще играе още на предстоящите предсрочни парламентарни избори, а формациите в него ще излязат с общи листи. Знак за това даде Костадин Паскалев по време на втората конференция на инициативата „Обединение на левицата“ в Пловдив, в която участваха 200 души. Сред тях – представители на БСП, АБВ с лидера си Румен Петков и почетния й председател Георги Първанов, „Изправи се, БГ“ на Мая Манолова, „Движение 21“ на Татяна Дончева и др. 

Участниците във форума излязоха с обръщение към делегатите на конгреса на БСП, насрочен за 11 и 12 февруари. В него се посочва, че голямото обединение не е зад гърба на БСП, нито срещу нея. 

Според Първанов трябва да има вразумяване в левицата и да се направи коалиция, подобна на "Коалиция за България“.

Михаил Миков не очаква промяна

Очевидно е, че има дефицит на лявотопредставителство, че на следващите избори ще има нова фрагментация на лявото представителство, но това няма да доведе до неговото засилване и до поставяне като акцент в работата в следващото Народно събрание върху големите проблеми пред разслоена и обедняваща България, която губи възможностите за икономическо развитие. 

БСП е обезсилена, обезкървена, отслабнала, изгубила е инстинкта си за самосъхранение, за обществените потребности и начина, по който тя им отговаря. В тоя смисъл не очаквам промяна, макар че тя е абсолютно необходима, а след това е нужно много време за нейното възстановяване на позициите, на които е била преди, и на позициите, на които най-новата ни история помни от последните 20-30 години. (Михаил Миков, бивш председател на Народното събрание и лидер на БСП, из интервю във „Фокус“)

Тъжна истина

Играта на Борисов е да отлепи ДБ от ПП и да ги привлече, за да ги претопиСамо "Възраждане" не е под американско командване, защото все още не са големиНа когото и да беше дал президентът мандата, резултатът щеше да бъде същият. Такова мнение изрази пред БНР журналистът Явор Дачков.

"Тъжната истина е, че България не е независима страна. Тя се командва предимно от американското посолство, което е много грозно, но е факт. От друга гледна точка и Германия се командва по същия начин. Америка ѝ взриви газопреносната мрежа "Северен поток" и те не гъкнаха. Това е голям проблем за Европа по принцип."

В български медии могат да се чуят много по-критични оценки, отколкото в големи западни медии. Неолибералният мейнстрийм е близо до фашизма или до комунизма като цензуракоментираДачков.

За дървото и българската азбука

Съществува дърво, връстник на българската азбука. Изписахме с нея и литературата, и законодателството, и доносите си. Дървото в това време е било обърнато единствено към небето и е черпело разум само от чисти неща преди да го преработи – слънцето в сянка, въздухът и водата в органично вещество. (Боян Биолчев, фейсбук)

Троянската луканка призната за типично българска

Тя да бъде добавена в регистъра на гарантираните традиционни специалитети на ЕС, реши Европейската комисия. В прессъобщение на ЕК се посочва, че начинът, по който тя се произвежда традиционно, прави този продукт типично български. Уточнява се, че троянската луканка се прибавя към списъка с 69 гарантирани традиционни специалитети, които са защитени.

"Наименованието идва от град Троян, където луканката е произведена и популяризирана за първи път от майстор Илия Таслаков. Той е един от първите ѝ производители в страната. През 1883 г. Таслаков внася в България първите машини за нарязване на месото", пише още в съобщението.

Точният човек за Бундесвера

Това написа в Туитър канцлерът Олаф Шолц по повод избирането социалдемократа Борис Писториус за нов министър на отбраната на Германия. 

След избухването на войната в Украйна Шолц заяви, че е настъпил "повратен момент" за Германия и обяви мащабна програма за реинвестиране на 100 млрд.евро в армията. Сега Писториус ще трябва да придвижи тези планове, както и да се захване с чувствителния въпрос за оръжейните доставки за Украйна.

Писториус е смятан за опитен политически ръководител и има репутация на експерт в своята област. Известен е като прагматичен и находчив човек, който обича да влиза в публични спорове с политическите си опоненти. Той е вътрешен министър на Долна Саксония от 2013 г. насам, а преди това е бил кмет на северния град Оснабрюк. Завършил еправо.

Вътрешната политика на Байдън била катастрофална

Американската икономика е в лошо състояние, инфлацията в момента е 6,1% - най-високата от 40 години насам. Тръмп построи няколкостотин мили от стената с Мексико. Тя бе изоставена демонстратино от Байдън и сега ръждясва. Според официални източници 3,7 млн. чужденци са влезли незаконно през 2022 г. в САЩ. 

Наркокартелите станаха държава в държавата – те използват хаоса на границата и незаконно влизащите хора им пренасят наркотиците. Повече от 100 хил. американци починаха от свръхдози главно от китайски изкуствен наркотик, вкаран през южната граница.

Байдън успя да прокара три закона за безумно харчене на пари. Единият е за 1,9 трилиона за спасения на Америка. Вторият е за 1,2 трилиона за инфраструктурата. Третият, най-новият – за 1,7 трилиона долара. /Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, из интервю в „Труд“)

Кисинджър вярва в диалог с Русия 

Западът трябва да продължи да контактува с Русия и да не я оставя да почувства, че войната се е превърнала във война срещу самата Русия. Унищожаването на Русия като държава, която може да провежда собствена политика, ще отвори огромната й територия с нейните 11 часови зони за вътрешни конфликти и за външна намеса в момент, когато на територията ѝ има 15 хил. и повече ядрени оръжия.

Ето защо вярвам в диалога с Русия, докато войната продължава, в прекратяването на бойните действия, когато бъде достигната предвоенната линия, и в продължаването на процеса на обсъждане от страна на Европа, Америка и Русия ... като условията на санкции и друг натиск ще бъдат запазени до постигането на окончателно решение. (Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър пред Световния икономически форум в Давос чрез видеовръзка)

„Форбс“ пренареди милиардерите

Единствените български милиардери в класацията на сп. "Форбс" - братята Георги и Кирил Домусчиеви, са се изкачили със 17 места в списъка. Днес те са на 1496-о място с по 2 млрд. всеки. През април м.г., когато влязоха в класацията, бяха на 1513-о място. Стойността на авоарите им, обаче, си остава същата, "Форбс" не отчита да са загубили нещо за разлика от водещите в класацията, предаде Новини.бг.

Първи е французинът Бренар Арно и семейството му с 211,5 млрд. долара, който е спечелил 2,2 млрд. Илон Мъск, който допреди месеци водеше класацията, е далеч след него със 146 млрд. Трети е индиецът Готам Адани със 131,4 млрд., а собственикът на Амазон - Джеф Безос, е четвърти със 121,3 млрд.

Скоро ще има трилионер

Броят на милиардерите по света и размерът на тяхното богатство трябва да се редуцират наполовина до 2030 г. чрез по-високо облагане и други политики, сочи доклад за икономическите неравенства на организацията "Оксфам". 

От 2020 г. насам инфлацията е довела до спад в доходите на 1,7 млрд. работници по целия свят, докато състоянието на милиардерите се е увеличавало с 2,7 млрд. долара дневно. По-високите цени на храни и горива, плащани от потребителите, са означавали рекордни печалби за корпорациите в тези сектори. Най-богатите хора на планетата, като Илон Мъск и Джеф Безос, плащат съответно малко над 3% и под 1% реални данъци върху рекордните си доходи, докато тези на продавачи в Уганда са облагани с 40 на сто.

Най-богатите продължават да трупат богатство и е много вероятно съвсем скоро да имаме трилионер.Увеличаването на милиардерите и техните пари съвпадна с изпадането на 70 млн. души в крайна бедност само през 2020 г. По критериите на ООН, такива хора живеят с под 2 долара на ден. Подобни данни се очакват и за 2022 г.

Всички сме част от човечеството

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева припомни известната съветска песен „Искат ли руснаците война“ (Хотят ли русские войны) по време на икономическия форум в Давос и каза, че разрешаването на ситуацията около Украйна ще бъде страхотна новина за световната икономика. Нейното участие беше предавано от Ройтерс.

Георгиева нарече военния конфликт в Украйна "ужасяващ" и си спомни за 90-те години, когато е работила в Москва в Световната банка„И когато попитаха руснаците за кои се смятат, мнозинството отговори: европейци. Дори тези, които живеят в азиатската част на Русия“, каза ръководителят на МВФ. Веднага след това тя отбеляза: „Когато зададете този въпрос на руснаците сега, те ще отговорят: ние сме различни, ние сме различни от останалия свят“.

Никита Михалков: Чуйте нашето „не“!

Аз, Михалков, Никита Сергеевич, филмов режисьор, сценарист, продуцент, носител на „Оскар“, на два златни медала на филмовия фестивал във Венеция, гран при на филмовия фестивал в Кан и много други награди, пиша това писмо само да подчертая, че не съм политик, не съм чиновник и не съм държавен служител. Аз съм руски творец, представител на древен руски род и затова смятам за необходимо да кажа следното относно включването ми в санкционния списък на ЕС. 

Първо, моля да не възприемате писмото ми като опит да се измъкна от обявените ми санкции, защото тези санкции ми бяха обявени от хора, на чиито думи или действия не може да се вярва.

Вие, които се смятате за цивилизовано демократично общество, обявявате санкции на човек, който изразява личното си мнение в собствената си страна, в своята родина, на своя народ, на своя език. 

Улисана от комфортния живот под американския ядрен чадър, цивилизована Европа, която някога не чу Кадафи и го уби, ще се събуди със стотици милиони очи на обикновени хора, които ще се пробудят от мъглата и ще ви кажат „не“. (Никита Михалков, из отворено писмо до Съвета на ЕС, публикувано на 17 януари в „Российская газета“)

Щрихи от Давос

Глобалният елит, който всяка година се събира в Давос, за да решава най-наболелите проблеми на планетата, включително и половото неравенство, има сериозен принос за ръста на бизнеса със сексуални услуги в луксозния швейцарски курорт. Търсенето на проститукти през седмицата на ежегодните съвещания форума скача чувствително, свидетелстват участничките и официални представители на полицията. “Придружителки се резервират” в същите хотели, в които са настанени маститите босове и техните служители, пише „Банкер“

Една от проститутките – Лиана – твърди, че се облича в бизнес премяна, за да не се откроява от висшите мениджъри, въпреки че проституцията е легална в Швейцария. Тя е коментирала за “Билд”, че редовно се вижда с американци, които посещават алпийския оазис по няколко пъти годишно и са сред присъстващите на конференцията 2700 делегати. Лиана взема за услугите си по около 700 евро на час и 2300 евро за цяла нощ плюс пътните разноски.

Саломе Балтхус – елитна проститутка и писател – споделя в профила си в “Туитър”: “Срещите в Швейцария по време на Световния икономически форум означават да гледаш дулата на въоръжената охрана в коридора на хотела в 2 ч. през нощта и след това да споделяш подарените бонбони и сладкиши от ресторанта с тях и да клюкарстващ за богатите”. 36-годишната Саломе пребивава в хотел близо до Давоси не разкрива имената на влиятелните си клиентизащото “не иска да води съдебни битки с тях”.

През 2020 г. разследване на “Таймс” установи, че най-малко 100 проститутки пътуват до Давос по време на форума. 

„Дребни“ новини

Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги в деня на въвеждането на единната европейска валута ще бъдат преобразувани безплатно в евро.

3990 са личните лекари в България. Средната имвъзраст е 58-59 г. Едва около 13% са под 50 години.Само 15 млади медици са изявили желание през 2022 г. да станат общопрактикуващи лекари. Жителите на 3900 населени места нямат достъп до първична медицинска помощ - това е 12% от населението в страната.

Периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите на политическа репресия по закона за реабилитация на репресираните, вече ще се зачита за действителен стажТази промяна в Кодекса за социално осигуряване, приета от депутатите, засяга единствено случаите, в които човек няма достатъчно стаж, за да се пенсионира по общия ред. 

Народното събрание прие окончателно промени в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето, с които ще се възстановят инвалидните пенсии, личните асистенти и финансовата подкрепа на хиляди хора, останали без валидно решение на ТЕЛК не по своя вина.

С 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление за учениците и безплатно пътуване на децата до 10 години. Това ще гласува Министерският съвет като част от мерките срещу високите цени на горивата, съобщи транспотният министър Христо Алексиев. 

Ще похарчим нови 80 млн. лв. за пети поред избори, за да произведем един и също резултат, заяви Бойко Борисов в Златоград. 

Църквата вдига цените заради скъпия промишлен ток и инфлациятаСватбата вече ще струва 150 лв., апогребението 100 лв.

Производството на зеленчуци у нас през 2022 г. епаднало на едно от най-ниските равнища в исторически план и вече е едва 4% от растениевъдство и до 3% от цялото селско стопанство.Доматите заемат 29% от зеленчукопроизводството.Спад има при краставиците, но се отчита ръст при пипера, съобщава agri.bg.

Едно от 63-те „Ламборджини“ в света се кара по нашите пътища. Вече приличаме на Албания с 320 хиляди мерцедеса по улиците, коментира "Гласове".Миналата година автопаркът е попълнен с луксознимашини, които струват 7-8 млн. лв.

Цeнитe нa пoтpeбитeлcĸи cтoĸи в Typция ca пpepaзглeдaни, зaмpaзeни или cмъĸнaти нaдoлy, пишe Dаіlу Ѕаbаh. Гoлeмитe тъpгoвци нa дpeбнo oбявиxa вълнa oт инициaтиви зa oтcтъпĸи и зaмpaзявaнe нa цeнитe в oпит дa пoмoгнaт зa yĸpoтявaнe нa инфлaцията. Cпopeд зaпaдни eĸcпepти ocнoвнaтa пpичинa зa това e нaтиcĸ oт cтpaнa нa влacтитe.

Американският милиардер Джордж Сорос плаща на 253 медии по света. Ако водещите медии в САЩ са свързани с него, цялата американска демокрация ще бъде хвърлена на бунището на историята, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА „Новости“.

За пръв път от над 60 г. населението на Китай е намаляло -  от 1,412 млрд. през 2021 г. на 1,411 млрд.в края на миналата година. През 2022 г. са се родили 9,56 млн. бебета и са починали 10,41 млн. души, т.е. населението е намаляло с около 850 хил. души.Очаква се Китай ще бъде изпреварен още тази година от Индия като страната с най-голямо население в света.

Из архива

Неподражаемият Хербст

Наричат го „говорещото око на българската журналистика”. Името му е измежду най-личните в летописа на нашата прогресивна журналистика. То напомня блестящото дело на един безупречен журналист, на един съвършен гражданин. Написано на блестящ език и пронизано от една електрическа мисъл, журналистическото му творчество е жива част от класиката на нашето публицистично наследство, пише за Хербст Стефан Продев. - В него има всичко, което създава името и славата на едно перо: ерудиция, темперамент, принципност, смелост, остроумие, благородство. През целия си съзнателен живот Хербст признаваше само две величества - "Негово Величество Езика" и "Негово Величество Народа".

Роден в Одрин през 1875 г., Хербст расте в интелигентска среда, от дете усвоява немски, английски и френски език. Завършва Френския колеж, Първа мъжка гимназия и Военното училище в София. Назначен е за първи директор на печата. Заедно с Иван Вазов, Стефан Бобчев и Михалаки Георгиев  основават  Дружеството на българските писатели и публицисти. Хербст е първият председател на Дружеството на столичните журналисти. Кореспондент е на най-влиятелните европейски издания.

Женен е за за Виола, дъщеря на политика Петко Каравелов и сестра на Лора Каравелова, съпругата на Пейо Яворов.

 

Издава седмичното сп. „Вик за свободни хора“, което списва почти сам. Създава и оглавява илюстрования всекидневник „А.Б.В”, издава и вестниците „Ек утринен“ и „Ек вечерен“, сътрудничи на сп. „Пламък“ наГео Милев. Избира за мото на всичките си вестници „На никоя партия в угода, на никоя – напук“.

 

През 1923 г. издава своята публицистична книга „Вчера, днес и утре“. По този повод в. „Лъч“ пише: „Хербст има неподражаемо перо, което се характеризира с находчивост, духовност, краткост в израза. По идеи, по душа той е на страната на унижените и оскърбените и на тях желае да служи. Подчертава, че е свободен човек и такъв иска да остане. Безпощаден е към фалша. Бунтува се срещуусловностите."

През март 1925 г. поставя началото на всекидневника „Днес“, чието извънредно издание излиза само часовеслед атентата в църквата „Св. Неделя“. Същата нощ е арестуван с обвинение, че е съдействал на комунистите. На 17 април е отведен в Обществена безопасност и попада в списъка на „безследно изчезналите“. Но остава в историята на българската журналистика.

 

Ето някои от неговите „Божи заповеди“ за журналистите:

 

• Почитай Негово Величество Народа – българския народ. И не го предавай.
• Пази негово Величество Езика – българския език. И не го мърси.
• Отвоювай всеки ден Свободата на Словото от властта и парите, от лъжата и беззаконието, от обществената леност, лековерие и бездуховност, от умствения мързел, лицемерието и невежеството.
• Не се кланяй на този, който дръзне да посегне на Свободното Слово, не му служи, не го оправдавай и не го извинявай – който и да е бил той, бил кой бил, каквато и власт да има, колкото и голяма и всесилна да е тази власт.
• Никога не плащай със Свободата на Словото, не я унижавай и не я превръщай в разменна монета за някакво съмнително спокойствие или кратковременна слава. 
• Не се изкушавай и не се превръщай в куртизанка на властта, в метреса на богатството, в гувернантка на беззаконието; не се ласкай, ако те допуснат в будоара на парите или в слугинската стая на управляващата лъжа. Защото раболепието е срам, а сервилността – порок. 
• Свободата на Словото не се купува, нито продава, не се бои, нито изкушава.
• Без цензура и баба знае да се бори за идеи. Майсторство се иска под режим на цензура да се разбереш с читателите.
• Истинският, постоянно действащият парламент в една държава, е нейната журналистика и публицистика.