Новини От мрежата

Илиян Василев: Радев открито играе контра на съюзниците ни

  23.01.2023 15:24  
Илиян Василев: Радев открито играе контра на съюзниците ни

Имаме голям проблем с Румен Радев и то в контекста на върховното усилие на съюзниците да подкрепят Украйна в най-решителния етап на тази война. Радев вече играе открито контра на съюзниците ни, и на Парламента, по темата подкрепа за Украйна, и това няма начин да не усили изолацията на България с всички произтичащи от това последствия - от там какъв Шенген, какви евросредства, каква еврозона?

Това написа в социалната мрежа дипломатът Илиян Василев. В събота президентът даде дълго интервю за Дарик, в което заяви, че "не може да приеме позицията, че войната в Украйна е война на ценности, когато най-голямата ценност са мирът и човешкият живот".

Според Илиян Василев следващите два месеца са критични за подкрепата на НАТО за Украйна, а докато президентът Румен Радев управлява чрез служебното правителство - България "няма да даде нищо". Ето и цялата публикация на дипломата:

"Радев узурпира цялата власт и реализира еднолични политики, за които няма мандат от избирателите, нито има обществена и парламентарна подкрепа. Факт е, че при ГЕРБ и ДПС - евродепутати от тези "евроатлантически" партии не са гласували за "мейнстрийма" в НАТО по резолюцията за военен трибунал срещу Русия в ЕП - атлантизмът е условен, но за Борисов и Доган/Пеевски публичното конфронтиране с НАТО, при тези обстоятелства, пред избори, е силно конкрапродуктивно. Но Радев ги устройва, защото не им пречи на схемите.

Още по-очевидни са неговите несдържани, дори непрофесионални и лични предпочитания, държавните мъже да пазят за семейната трапеза изблици на симпатии в полза на Русия и желанието да се попречи на подкрепата на НАТО да произведе положителен за Киев резултат. Вучич и Орбан звучат напоследък по-балансирано, очевидно разбирайки накъде духа вятъра, от вече от изпадналия в емоционален политически амок български президент. Основанието за импийчмънт е, че той открито се противопоставя на решението на парламента за предоставяне на военна помощ, саботира го и по този начин се поставя над парламента.