Реакция

ЦИК: Ако изборите са на 26 март – ще има проблем, ако са на 2 април – няма проблем

  24.01.2023 11:04  
ЦИК: Ако изборите са на 26 март – ще има проблем, ако са на 2 април – няма проблем

Ако изборите са на 26 март – ще има проблем, ако са на 2 април – няма да има неразрешим проблем. Това обяви в „Здравей, България” зам.-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Опасенията са, че ще липсва достатъчно хартия за бюлетини. „Времето до края на април би било нужно, за да се подготвят 30 хиляди ролки. Това е отговорът на печатницата към нас. За да проведем нормално изборите, може да минем и с половината от това количество”, каза Томов.

Той обясни, че предстои Комисията да обсъди дали протоколът, който се възпроизвежда в машините за вот, да не бъде прилаган към целия набор от изборни документи. По думите на Томов такова решение не би противоречало на изборните правила.

Попитан дали е възможно да възникне проблем при предаването на книжата в края на изборния ден, зам.-председателят на ЦИК заяви, че това не е невъзможно, но уточни: „Законодателят реши значително да повиши заплащането на труда на секционните комисии и това ще са първите избори, в които то ще е мотивиращо”.