Светът

Напускането на Русия ще става с резервация

  24.01.2023 11:08  
Напускането на Русия ще става с резервация

От руските граждани, които напускат Русия с автомобил, ще се изисква да резервират предварително датата и часа на преминаване на границата. Съответните поправки в закона "За пътищата и пътната дейност в Руската федерация" бяха предложени от ръководителя на комисията по транспорт и развитие на инфраструктурата в Държавната дума Евгений Москвичев, предаде ТАСС. Агенцията се е запознала с текста на законопроекта, той все още не е публикуван в базата данни на Думата.

"Движението на превозни средства, собственост на руски превозвачи, чуждестранни превозвачи, руски граждани, чуждестранни граждани, лица без гражданство и други по пътните участъци с цел пресичане на държавната граница на Руската федерация се извършва на запазената дата и час в съответствие с процедурата, установена от руското правителство", цитира агенцията текста на документа.

Според идеята на депутата тази заповед за преминаване на границата може да влезе в сила още на 1 март за срок от една година.

Шофьорите ще могат да резервират датата и часа безплатно чрез платформата на държавната информационна система за електронни транспортни документи, подчинена на Министерството на транспорта на Руската федерация. Кандидатът ще може да избере всяка дата и час, с изключение на вече резервираните.

През септември 2022 г., когато в Русия бе обявена мобилизация, имаше огромни задръствания на изходите от страната, най-вече на границите с Грузия и Казахстан. Така например на опашката от граждани, бягащи от мобилизация, на граничния пункт Верхний Ларс се чакаше няколко дни.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, заяви, че мобилизацията в руската армия е завършила, но президентският указ за нея продължава на действа.

На 31 октомври министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу докладва на руския президент Владимир Путин, че поставените цели са изпълнени и в армията са призовани 300 000 души.

В последно време в Русия все по-усилено се говори за предстояща нова вълна на мобилизацията.