Анализи

Партиите искат Радев бързо да разпусне парламента

  24.01.2023 15:48  
Партиите искат Радев бързо да разпусне парламента

Парламентарните групи искат президентът Румен Радев бързо да разпусне парламента. Нагласите в Народното събрание са, че текат финалните пленарни дни, а изборите ще са на 2 април. По-рано днес Радев заяви, че ще определи датата на изборите, но след като се консултира с ЦИК за готовността за провеждане на вот по нови правила. Миналата седмица служебният правосъден министър Крум Зарков каза, че президентът би забавил разпускането на НС, но ако види политическа воля за приемането на законите по ПВУ и начало на съдебната реформа. Политическа воля днес се видя, но не за съдебна реформа и ПВУ, а за избори - депутатите провеждат извънредно заседание, като единствената извънредна точка в дневния ред е изслушване на председателката на ЦИК за провеждането на новите избори.

Промените в НПК ще влязат в зала тази седмица. Това бе потвърдено отново от председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова днес. Време за превръщането на проекта в закон обаче най-вероятно няма да има, а първото четене на механизма за разследване на главния прокурор ще се окаже само символично. 

Финални думи

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова партиите да се концентрират върху изборите. Той прогнозира, че и следващият парламент ще е също толкова фрагментиран, затова трябвало партиите да се върнат към диалога и след вота да се формира кабинет.

Карадайъ се обърна и към избирателите и поиска те да подкрепят партиите на диалога и стабилността, а не тези на деструктивизма. Запитан кои закони трябва да приеме НС в последните си дни, той заяви:

"В тази ситуация каквито и дългосрочни политики и велики гениални задачи да решаваме, нищо няма да оправим за тези два-три дни."

Венеция Ангова от "Продължаваме промяната" прогнозира, че в последните дни на 48-ото НС ще продължи традицията за приемане на популистки законопроекти. Тя повтори тезата, че обединението между ПП, ДБ и други граждански организации ще противодейства на силите на статуквото. Съобщи също, че разговорите с "Демократична България" са започнали.

"Наистина и третият мандат не успя да се реализира, но това, което видяхме, е годежът между задругата на „хартиената коалиция“ – ГЕРБ, ДПС и БСП. Очакваме да видим сватбата", добави тя.

Румен Йончев от "Български възход" също заговори за изборите. Той прогнозира, че формацията има място в следващия парламент.

"Не сме "всеядни", не с всекиго искаме да работим, но с всекиго искаме да говорим. "Български възход" няма съмнение в своето присъствие и в следващото Народно събрание, защото ние сме част от решението, не от проблема. Трябва да се запитаме защо не успяваме да сформираме управление. Още от начало казваме, че диалогът е ключът", добави той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов повтори тезата си, че колкото по-бързо бъде разпуснато 48-ото НС, толкова по-добре. Той е на мнение, че НС взима решения, които противоречат на националния интерес.

Кристиан Вигенин от БСП е на сходно мнение:

"Колкото  по-бързо имаме нов парламент, който може да излъчи редовен кабинет, толкова по-добре  и по отношение на вътрешната политика, и по отношение на външната", каза той.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че разумната дата за избори е 2 април. По думите му след тази дата се отива „много нататък във времето“ и има отклоняване от предвидените в Конституцията срокове.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДСДесислава Атанасова каза, че ЦИК е уверила, че на 2 април могат да се проведат избори и в този смисъл президентът следва да се съобрази с практиката да разпусне парламента в рамките на седмица. Тя прогнозира, че това ще се случи идната седмица. По думите ѝ в оставащите дни трябва да бъде гледан законопроектът за защита на лицата, подаващи сигнали. Реформата е част от ПВУ. Тя е на мнение, че промените в НПК ще минат на първо четене.