Новини Реакция

Прокуратурата разследва Радостин Василев

  24.01.2023 17:10  
Прокуратурата разследва Радостин Василев

В Софийска градска прокуратура (СГП) се води досъдебно производство след сигнал за заплаха, отправена от министър, който понастоящем е народен представител, пише „Флагман“. За случая стана ясно на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 20 декември, съобщава още медията.

Тогава бе докладвано писмо от следовател в Следствения отдел на СГП, с което се изисква информация кога са обявени за депутати Христинка Иванова – в 47-ото Народно събрание, и Радостин Василев – в настоящото 48-о Народно събрание. Данните били нужни във връзка с разследване. Припомняме, че депутати от „Има такъв народ“ (ИТН), сред които Христинка Иванова, пуснаха запис с гласа на Радостин Василев-тогавашен министър на спорта, който се отцепи от партията на Слави Трифонов. От него стана ясно, че Иванова първоначално е обещала да се отдели от парламентарната група на „Има такъв народ“, но след това си е променила решението. В записания телефонен разговор се чува как Радостин Василев се опитва да склони Христинка Иванова все пак да премине в групата на отцепниците. След като Иванова отказва, Василев ѝ заръчва да си подаде оставката като депутат и ѝ заявява, че ще ѝ прати хора, които да ѝ помогнат да си попълни молбата. Това бе изтълкувано като заплаха от представителите на ИТН и бе обявено, че ще бъде сезирана прокуратурата.

По информация на „Флагман“ сигнал наистина е бил подаден, а вече е образувано и досъдебно производство. По правило прокуратурата би следвало да стартира такова производство, когато има достатъчно данни за извършено престъпление. Говорителят на СГП каза пред „Флагман“ само, че наблюдаващият прокурор ще реши дали и кога ще даде информация по случая, но на този етап такава е била отказана.