Новини Реакция

САЩ се разграничиха от посещението на Гешев

  24.01.2023 18:43  
САЩ се разграничиха от посещението на Гешев

Американското правителство няма нищо общо с посещението на главния прокурор Иван Гешев във Вашингтон. Ръководителят на държавното обвинеине ще присъства на т.нар. Молитвена закуска.

"Американското правителство не участва в организацията на това посещение", отговориха от американското посолство на въпрос на "Сега". И уточниха, че "въпреки че много представители на правителството на САЩ от различни партии и звена на управление посещават Националната молитвена закуска, тя не е организирана от правителството на Съединените щати".

Гешев отива в САЩ, където ще участва в 71-ата годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент Джо Байдън, написа "24 часа".  Молитвената закуска се провежда всеки първи четвъртък на февруари, т.е. тази година ще е на 2 февруари. На нея присъстват общественици и публични фигури от повече от 100 държави, които споделят общи морални и духовни ценности. Освен в молитвената закуска, главният прокурор ще участва и във форум по сигурността и в дискусии, посветени на борбата срещу езика на омразата.

Последно Гешев беше в САЩ като зам.-главен прокурор през март и после през октомври 2019 г. В последните години на Молитвената закуска от българска страна са присъствали например бившият вътрешен министър и втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който беше пет пъти поред, заедно с бившия депутат от ГЕРБ Пламен Нунев, бившият регионален министър Лиляна Павлова, кметовете от ГЕРБ Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Иван Тотев. На закуската са били и бившият депутат от БСП Жельо Бойчев, настоящият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ, бившите зам.-министър на спорта Ваня Колева и зам.-кмет на София Тодор Чобанов, бившите министри на отбраната Веселин Близнаков и Николай Свинаров, бившият депутат от ДПС Ремзи Осман. Американският конгресмен републиканец Уорън Дейвидсън настоява за действия срещу главния прокурор Иван Гешев заради пренебрегването на санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски". Той пише за това до финансовия министър на САЩ Джанет Йелън. През лятото на 2021 г. САЩ наложиха санкции по глобалн

Правосъдният министър Крум Зарков вече е на посещение в САЩ. Той е във Вашингтон в контекста на срещите на върха за демокрация, инициирани от президента Джо Байдън и участва в контактната група, подготвяща втората Среща на върха през пролетта на т.г., съобщи Министерството на правосъдието.

В рамките на посещението са планирани още срещи в Държавния департамент и Департамента по правосъдие. Министърът вече се видя с Ричард Нефю, координатор на САЩ в борбата с глобалната корупция. Двамата са разговаряли за "предизвикателства пред България и региона и за възможностите да сътрудничим със САЩ за тяхното преодоляване", обяснява МП, без да навлиза в подробности. Нефю потвърди готовността на САЩ да продължават да подкрепят усилията на страната ни за осъществяването на необходимите реформи в областта на върховенството на закона.

В края на м.г. Държавния департамент се обяви в подкрепа на законопроектите, които регламентират механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Законопроектите бяха приети на първо четене от правната комисия в парламента миналата седмица, но едва ли ще бъдат окончателно приети от парламента, като се има предвид, че дните му са преброени. Самият Гешев смята, че законовите промени са противоконституционни и целят овладяването на прокуратурата.

Върховенството на закона остава предизвикателство, а корупцията продължава да е основен проблем в България, каза преди дни отиващата си посланичка Херо Мустафа. През юни 2021 г. САЩ санкционираха за корупция по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. В България обаче реални последици за санкционираните нямаше. САЩ подкрепят законопроектите, които регламентират механизъм за разследване на главния прокурор. Това се разбира от публикация на американското посолство във Фейсбук.  "Съединените щати подкрепят България в нейните продължаващи усилия да укрепва своите институции, ангажирани с върховенството на прав