Развлечения

Документалният филм Навални, с участието на Христо Грозев, е номиниран за Оскар

  25.01.2023 11:54  
Документалният филм Навални, с участието на Христо Грозев, е номиниран за Оскар

Документалният филм за руския опозиционер Алексей Навални, в чието създаване участва и българският журналист Христо Грозев от платформата Bellingcat, е номиниран за Оскар.

Филмът "Навални" (2021, САЩ) на канадския режисьор Даниъл Роър проследява Грозев, който търси отровителите на Навални.

През август 2020 г. самолет от Томск за Москва каца аварийно, защото един от пътниците му, Навални, е с опасност за живота. Лекарите констатират, че е отровен, впоследствие се оказва, че отровата е "Новичок". Документалният филм проследява работата на Навални и Грозев, които откриват агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), участвали в отравянето, но не спират дотук. Навални се обажда на всеки от тях с въпрос защо са го направили.

Филмът спечели двете ключови награди на фестивала за независимо кино "Сънданс" през 2022 г. в САЩ. Първата награда е за "Най-добър документален филм според публиката" - и се връчва всяка година на оценения най-високо от зрителите филм. Втората "Любим на фестивала" - се дава далеч по-рядко и показва, че е първи сред всички 84 други филма на фестивала тази година.

90-минутната продукция за най-големия критик на Путин е заснета в Германия в края на 2020, когато Навални се възстановява от отравяне "Новичок". 

Първоначално Даниел Роър е имал план да снима филм на друга тема с Христо Грозев, но българският журналист тръгва по следите на извършителите на нападението срещу Навални. Грозев се свързва с Навални и отива в Германия за среща с него и за да му предаде информацията, която е открил. Роър също пътува с него и започва да снима. Оказва се, че екипът на Алексей Навални тогава вече е обмислял да направи филм - това дава начало на съвместното им партньорство.

Продукцията завършва със завръщането на политика в Москва през януари 2021 г. Той беше арестуван от властите веднага след кацането, а условната му присъда се превърна в ефективна – 2 г. и 7 месеца затвор.

Русия все още отрича участие в нападението въпреки разкритията, самопризнанията и докладите на независими лаборатории за атаката с "Новичок".