Коментари

Костадинов не изключи сътрудничество с БСП в следващ парламент

  25.01.2023 15:22  
Костадинов не изключи сътрудничество с БСП в следващ парламент

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов не затвори вратата за евентуално бъдещо сътрудничество с Българската социалистическа партия в следващото Народно събрание.

От партията са направили подписка по жалба към Конституционния съд, който ще сезират относно решението на парламента да се построят нови два реактора в АЕЦ "Козлодуй" с изрично посочени параметри - американските реактори АP 1000. Подписката е предоставена единствено и само на БСП, за да се включат и те, като това е втори път, в който "Възраждане" и социалистите могат да влязат в обща инициатива - първата такава бе общия сигнал към КС против изпращането на оръжия за Украйна.

"Нека да видим как ще реагират на поставената от нас пред тях конституционна жалба. Времето е пред нас", лаконнично-уклончив бе на въпрос на News.bg Костадинов.

"Това решение на Народното събрание е незаконно по редица параграфи. Ще спомена само, че с него се нарушават основни принципи на закона и конкуренцията. Това решение е абсолютно неконституционно, защото не може законодателната власт да задължава изпълнителната да се предприемат действия към облагодетелстване на една конкретна фирма", влезе в конкретика по темата той.

Костадинов посочи още - технологията IP 1000 била полуекспериментална, като единствено има един работещ реактор от подобен тип в Китай, а освен това цената била много висока. И настоя - да се използват вече платените още от кабинета "Борисов" руски реактори, които се съхраняват на площадката в Белене.