Новини

Депутатите гласуват промените в Закона за защита от домашното насилие

  26.01.2023 09:00  
Депутатите гласуват промените в Закона за защита от домашното насилие

Днес, в един от последните дни на 48-ото НС, депутатите най-сетне ще разгледат на първо четене промените в Закона за защита от домашното насилие.

Прокарването на промените, създаващи условия за реална защита на жертвите на домашно насилие, е въпрос на политическа воля. На първо място не е сигурно дали пленарната зала изобщо ще стигне до двата законопроекта - на Надежда Йорданова и на Корнелия Нинова, които са подредени като пета точка в дневния ред. На второ място - ако няма извънредно заседание на правната комисия и вкарване на промените в дневния ред следващата седмица - то и този парламент няма да успее да направи никаква реформа, а жертвите на домашно насилие ще продължат да се броят по медийни публикации.

Нагласите в Народното събрание са противоречиви - от "Демократична България" коментираха пред, че промените трябва да се гледат като надпартиен акт и в този смисъл представителите от формацията са по-скоро оптимисти, че законопроектът може да мине. Същата е тезата на представителите на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната". Четирите групи имат мнозинство от 176 гласа, които са достатъчни, за да приемат текстовете. Разковничето обаче си остава политическата воля. Единствените противници на текстовете са от БСП и "Възраждане", които са малцинство в парламента. От левицата коментираха, че ще подкрепят само законопроекта на Нинова.

Очакванията са срокът за предложения да бъде максимално най-къс - 3 дни, тъй като от БСП ще опитат да бламират текстовете с предложения и в този смисъл проектозаконът няма да може да мине на две четения в едно заседание. След това трябва да се проведе извънредно заседание на правната комисия и текстовете да минат на второ четене. Може да има известно забавяне, ако се гласуват двата проектозакона - на Нинова и Йорданова. В такъв случай ще е нужно едно извънредно заседание на правната комисия за изготвянето на общ законопроект. Срокът за предложения ще започне да тече след изготвянето на общото предложение./ offnews.bg