Новини Реакция

Опит за бламиране на НПК, ГЕРБ спряха идея на ПП за компенсации

  26.01.2023 10:24  
Опит за бламиране на НПК, ГЕРБ спряха идея на ПП за компенсации

48-ото Народно събрание може да е към края си, но не и политическите игри. Рано тази сутрин първата работа на депутатите бе упражнение по взаимен саботаж.

Първо председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов от ДПС предложи първа точка днес да не са промените в Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, а проекторешението за даване на съгласие за увеличаване на акционерното участие на Република България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие.

След това на трибуната излезе Петър Петров от "Възраждане", който поиска втора точка да стане проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. 

Това обаче не бяха единствените промени в дневния ред. Последен Делян Добрев от ГЕРБ-СДС поиска отпадане на проекторешението на "Продължаваме промяната" за компенсации за потребителите на природен газ. Добрев заяви, че идеята била популистка и нямало пари, а Радослав Рибарски от ПП го контрира, че компенсациите трябва да продължат да се изплащат. По думите му в бюджета има пари за тази помощ. Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП обясни, че след като дневният ред е приет веднъж, то точки не могат да отпадат, а да се пренареждат.

Въпреки това депутатите приеха трите идеи, като промените в НПК станаха трета точка. Дали ще има символично въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, ще стане ясно по-късно през деня. За днес е заложено и първото четене на промените в Закона за домашното насилие. Съдейки по обновения дневен ред, до текстовете днес изобщо няма да се стигне.