Новини Светът

Пускат обратно Доналд Тръмп във Фейсбук и Инстаграм

  26.01.2023 10:27  
Пускат обратно Доналд Тръмп във Фейсбук и Инстаграм

Бившият американски президент Доналд Тръмп ще бъде допуснат отново до Facebook и Instagram. Meta прекратява двугодишното спиране на профилите му, съобщава Би Би Си. Тръмп ще получи достъп до платформите през следващите седмици, обяви компанията майка. Обществеността "трябва да може да чува какво казват нейните политици", обясни Ник Клег, президент по глобалните въпроси на Мета.

Тръмп беше блокиран за неопределено време след бунта в Капитолия през 2021 г. заради "похвалата на господин Тръмп за хората, участвали в насилието в Капитолия", по думите на Клег. Той твърди, че отстраняването на Тръмп е било извънредно решение, взето при извънредни обстоятелства. Профилите на бившия президент вече не представлявали сериозен риск за обществената сигурност.

Но Тръмп се поставя под наблюдение - при повторни нарушения той ще бъде изправен пред по-строги санкции.

Републиканците настояват той да бъде допуснат отново във Facebook, тъй като се подготвя да се кандидатира отново за президентския пост през следващата година.

В сряда Тръмп публикува в собствената си компания за социални медии, Truth Social, отговор, в който заяви, че Facebook е "загубил милиарди", след като е забранил "любимия ви президент, мен". "Такова нещо никога повече не трябва да се случва на действащ президент или на някой друг, който не заслужава възмездие!", написа още той.