Новини

Депутатите обсъждат два отделни законопроекта за промени в Закона за съдебната власт

  26.01.2023 12:49  
Депутатите обсъждат два отделни законопроекта за промени в Закона за съдебната власт

Депутатите обсъждат на първо четене два отделни законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, след като пренаредиха точките в програмата си за днес.

Депутатите включиха промените в закона за съдебната власт преди законопроектите за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.

Единият законопроект е внесен от Министерски съвет и предвижда засилване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействието на корупцията в съдебната власт, както и задължението Инспекторатът да приеме Кодекси за етично поведение на българските съдии и на българските прокурори. Проектът на правителството представлява законодателна инициатива, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Другият проект е предложението на „Възраждане“ за съдебна реформа, в която се предвижда възможност за временно отстраняване  на главния прокурор, извеждане на Националната следствена служба от „системата на прокуратурата“ и обособяването й като самостоятелен орган в съдебната власт. В проекта на „Възраждане“ се предвижда директорът на Националната следствена служба да стане ad hoc разследващ главния прокурор и неговите заместници.

И двете законодателни инициативи срещат критиките на депутати с различни аргументи.

След като измененията в закона за съдебната власт бъдат обсъдени и гласувани на първо четене депутатите ще разискват отделните пет законопроекта в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор.

Депутатите включиха в дневния ред изслушване на служебния министър на външните работи Николай Милков за поредния случай на посегателство на български граждани в Северна Македония. 

Отделно от това с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Възраждане отпадна проектът, внесен от "Продължаваме промяната", за приемане на програма за компенсиране на битовите клиенти на природен газ с мотива, че в проекта няма разписан финансов механизъм и че в удължителния бюджет са заложени мерки за компенсации.

Парламентът удължи работното си време до приемане на всички точки в програмата си за днес.