Анализи Новини

Слави Трифонов не знае дали ще е депутат, не е говорил с президента за референдума

  26.01.2023 15:51  
 Слави Трифонов не знае дали ще е депутат, не е говорил с президента за референдума

 
Лидерът на ИТН Слави Трифонов настоя, че президентът Румен Радев няма нищо общо с идеята на партията му за инициираната от тях подписка за свикване на общонационално допитване за промяна на формата на управление на страната - от парламентарна в президентска република.
 
"Не съм се виждал с него, откакто той е президент, може би съм се виждал един път, не сме водили разговори по отношение на тази наша идея, тя касае нашата представа за мажоритарни избори, а президентската република е най-висшата форма на мажоритарния вот", настоя той на специално свикана пресконференция в централата на партията му.
 
Трифонов бе категоричен, че държавният глава няма нищо с "цялата тази история".
 
"Това ви го гарантирам, ние го подкрепихме на последните избори, не само ние и други партии също, но нашата подкрепа беше като политическа формация, но не съм водил никакви подобни разговори, което касае тази идея за референдум", отсече той.
 
Припомняме ви, че в понеделник от "Има такъв народ" стартираха подписка за национално допитване с въпроса: "Подкрепяте ли провеждане на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република?".

От партията допускат, че гласуването може да се проведе заедно с местните избори през есента на тази година.

От ИТН сега имат 3 месеца, за да съберат 400 000 валидни подписа, които да бъдат внесени в парламента, който пък на своя страна трябва да обсъди въпроса и да насрочи допитването.
 
"Няма да се коалираме с никого на предстоящите избори, няма да има такава коалиция, тя е невъзможна", настоя лидерът на ИТН.

"Няма такъв милиард, не съм се обаждал на Кирил Петков да го търся. Съдя го затова, че обявява различни глупости и лъжи, че аз съм мафиот", посочи още Слави Трифонов.

"Смятам, че промяната в резултатите на ИТН на изборите е свързано с неудовлетворени очаквания на хората към нас. Нямахме възможност да направим правителство, защото партиите, с които можехме да се съюзим отказа публично - БСП, ДБ и Изправи се БГ. В следващия парламент можехме да направим, но вие сте свидетели на това, което се случи. Ще направим всичко възможно следващият парламент да е работещ", допълни той.

Слави Трифонов настоя, че има време да реши дали да бъде кандидат за депутат, но "имам още време да си помисля".

"ИТН ще направи всичко възможно да влезе в следващия парламент с един достоен резултат", каза той.

Трифонов коментира и темата за неподадената от него декларация: "Органите, които трябва да знаят, знаят, те правят необходимите проверки по абсолютно законен път. И си казах, че е крайно време да постъпя чисто законно, извиних се, направих това. Ще подам декларация, вие ще бъдете свидетели на това нещо".
 
Лидерът на "Има такъв народ" настоя, че България трябва да върне ветото над Северна Македония за членство в Европейския съюз.
 
"Това е единственият механизъм, с който може да се въздейства и да се спре антибългарската кампания", отсече той.

В началото на брифинга беше представено социологическо проучване, проведено под формата на телефонно интервю сред 1000 анкетирани между 19 декември и 10 януари, съобщи водещата на пресконференцията Катя Илиева. 

Изследването е поръчано от ИТН на социологическата агенция "Ипсус" в Германия, която, според ИТН, е третата най-голяма в света.

Идеята на Слави Трифонов за референдум получава 53% подкрепа, според проучването. 50% от запитаните заявяват подкрепа за промяна на формата на управление на страната, а 46% са против. 

Проучването подрежда и партиите, за които хората биха гласували на идните предсрочни избори: ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ, "Възраждане", БСП и ИТН, като зад борда остават от "Български възход".

В тази връзка Тошко Йорданов изрази съмненията си, че ИТН е получил разултат под 4% на предходните избори, след скандалите, които се разразиха преди месеци в пленарната зала с кодовете на машините за гласуване./ БНР