Новини Реакция

БСП дава на прокурор социалния министър Лазаров

  26.01.2023 16:22  
БСП дава на прокурор социалния министър Лазаров

БСП дава настоящия социален министър Лазар Лазаров на прокурор заради проект от Плана за възстановяване и устойчивост, обяви днес в изявление в кулоарите на парламента депутатът и бивш социален министър Георги Гьоков. Причината е, че са купувани имоти по компонента "Социално включване", където се предвижда изграждане на шест фокус-точки на територията на страната. Според БСП не е оправдано с пари от Плана да се купуват имоти.

Народните представители от парламентарната група на БСП са подали сигнал до прокуратурата срещу Лазар Лазаров, който е и вицепремиер в настоящия кабинет. Сигналът е във връзка с Решение на Министерски съвет от 15.12.2022 г. Гьоков обясни, че фактите, които са известни на партията, са потенциално незаконосъобразни и има неправомерно изразходване на публичен ресурс.

Компонента „Социално включване“ е един от трите компонента на стълба „Справедлива България“, един от четирите слоя, върху които е структуриран ПВУ. Този компонент цели насърчаване на социалните групи и повишаване на качеството при разширяване на обхвата при доставяне на социални услуги. За изпълнение на целите е приет проект Развитие на социалната икономика на обща стойност 27 млн. лева.

Една от целите е създаване на фокус точки с териториално покритие в шестте региона на страната, за да се подкрепи модернизирането на предприятията на социалната и солидарната икономика.

Бившият социален министър Гьоков уточни, че в описаното финансиране не фигурира задължението на Министерството на труда и социалната политика да закупува имотите, посочени във фокус-точките.

„Няма логика, нито необходимост да се похарчат толкова средства, не за да се подкрепи социалната икономика, а за закупуване на имоти, при условие че има имоти, които пустеят в различни региони на държавата.“  В сигнала е посочено, че 2 183 300 лв. са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово. Това е решението на служебното правителство с номер 1023, с което възлага на Лазаров да сключи договор за покупка в полза на държавата на три недвижими имота от частни субекти. От БСП отчитат, че има много неясноти около закупуването на имотите:

„Няма обява и примерна оферта с общ и семпъл характер, отсъства методика, която определя справедлива пазарна цена, няма методика и процедура, по която се класират кандидатите, няма обявен орган, извършващ оценка на кандидатите, няма образец на протокола за извършените действия и взетите решения на решаващия орган.“ По думите му не става ясно и как са определени градовете, в които се изграждат регионалните центрове и на какви параметри ще отговарят купените помещения. Гьоков посочи конкретен пример:

„Закупеният за целите на проекта имот в Габрово за 529 600 лв. дълго време се е продавал от собственика чрез местна агенция за недвижими имоти за 168 000 евро.“

БСП са сезирани по казуса от граждани от Габрово, Пловдив и Бургас и от публикации в медиите, посочи Гьоков.