Бизнес Новини

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради отстъпката от 0,25 лв. за гориво

  26.01.2023 16:25  
ЕК започва наказателна процедура срещу България заради отстъпката от 0,25 лв. за гориво

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради отстъпката от 0,25 лв. за литър бензин, дизел, метан или пропан-бутан, въведена с цел компенсиране на скъпите горива. От Брюксел добавят, че отстъпката е дискриминационна и нарушава принципа на европейския пазар за свободно движение на хора, стоки и услуги. Този вид компенсация бе в действие от началото на юли до края на 2022 г. След това от служебния кабинет обявиха, че мярката няма да се продължи.

От ЕК посочват, че наказателната процедура е за това, че схемата за по-ниска цена на горивата е била само за собствениците на превозни средства, регистрирани в България, а в същото време “общият пазар на ЕС не разделя участниците в него по национален признак".

"Тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална", се казва в съобщение на Еврокомисията. Те настояват българските власти да спазват принципите за свободно движение на стоки, свободно движение на граждани и работници, недискриминация за гражданите на ЕС, както и правилата за уведомяване съгласно Директивата за прозрачност на единния пазар.

"Едностранното действие на национално ниво и въвеждането на дискриминационно отношение не може да представлява решение", добавят от Брюксел. В същото време България има два месеца, за да отговори на опасенията, изразени от ЕК, в противен случай от комисията могат да пристъпят към наказателна процедура.