Новини Светът

Министри на ЕС ще обсъдят създаване на трибунал за военните престъпления на Русия в Украйна

  27.01.2023 11:48  
Министри на ЕС ще обсъдят създаване на трибунал за военните престъпления на Русия в Украйна

Министрите на правосъдието ще разискват на втория ден от заседанието си в Стокхолм създаването на международен трибунал за военните престъпления на Русия в Украйна. Преди началото на заседанието, правосъдният министър на Швеция Гюнар Стрьомер. съобщи, че ще се дебатира стратегия, при която такъм международен орган да си сътрудничи с националните съдилища, като се използва опитът от други войни и свързаните с тях престъпления.

"Има постоянен орган - Международният наказателен съд в Хага, и аз лично съм склонен да мисля в тази насока. Много е важно никой от извършилите престъпления да не остане ненаказан", подчерта министър Стрьомер. Първият заместник-председател на правната комисия в Европарламента Сергей Лагодински, който присъства на заседанието, заяви:

"Знаем, че трябва да извървим дълъг път, преди да видим отговорните от руското правителство изправени пред този трибунал, но трябва да започнем подготовката още сега. Радвам се да разбера, че Комисията е на същата вълна - тя вече подготвя разследващи екипи, които да разследват руските престъпления." Лагодински припомни, че се обсъжда и възможността за използването на част от замразените авоари на руски олигарси в полза на Украйна. В дебатите ще участва и украинският министър на правосъдието Денис Малюска.