Коментари

Министър Сашо Пенов: Засега няма да бъде обявявана грипна ваканция в София

  27.01.2023 13:36  
Министър Сашо Пенов: Засега няма да бъде обявявана грипна ваканция в София

Към момента няма да бъде обявявана грипна ваканция за учениците в София. Така образователният министър Сашо Пенов отговори на въпрос, свързан с питания на родители от столицата - дали ще има грипна ваканция на 30 и 31 януари, за да се слее с междусрочната ваканция от 1 до 5 февруари.

За да се обявят едни дни за неучебни, първо трябва да има предписание от съответния директор на Регионалната здравна инспекция. Едва тогава в правомощията на министъра е да прецени дали обучението ще е изцяло в електронна среда, или дните ще бъдат неучебни - обясни министър Пенов: "Към момента ние предписание от здравните власти за обявяване на неприсъствен учебен процес нямаме". Министърът коментира и настояванията на учители да се въведе оценка и за поведението на учениците.

"Аз смятам, че меките мерки са за предпочитане. В момента такава е съвременната среда, отколкото един административно-команден подход". Министър Сашо Пенов подписа договор за изпълнение на проекта "Успех за теб", и коментира:

"При изпълнението на този проект ще се обхванат над 100 000 деца и ученици, които ще имат възможността да получат подкрепа за своето личностно развитие. Миналата година успяхме да върнем в училищата над 10 000 деца. С този проект ще имаме възможност отново да наблегнем на тези дейности, като той освен към децата, е насочен и към родителите".