Анализи

Световната тенденция за повишение на лихвите в България все още не се усеща

  02.02.2023 14:48  
 Световната тенденция за повишение на лихвите в България все още не се усеща

Не се очаква лихвите по кредитите да се повишат скоро. Това прогнозира в студиото на euronewsbulgaria.com финансистът Иван Стойков. Според него, трябва да сме много внимателни, когато теглим кредит и винаги да си оставяме поле за предоговаряне. Особено в ситуация като днешната, в която очакваме сериозна рецесия.

„Световната тенденция за повишение на лихвите в България все още не се усеща. Лихвите, които се повишават в момента, са в САЩ. Лихвите на ЕЦБ все още не оказват никакво влияние на тези в България, защото те се отразяват на кредитите в евро. Много малко банки формират лихвите си така, че да зависят от ЕЦБ“, обясни Стойков. От една страна, в банките има ресурс, който дава възможност да се кредитира, без да се коригират лихвите. Но ако този ресурс започне да намалява, банките ще започнат да търсят средства, което може да предизвика покачване и на лихвите.

„Представете си, че влезем в сериозна рецесия, кредите ще се обслужват трудно, може да си припомним 2008-ма и 2009-та, как се отрази на условията", посочи експертът.

„В Румъния е по-различно - там лихвите са по-високи. Там пазарът е по-различно устроен, банките не привличат чак толкова средства - у нас спестяванията са били с шест милиарда плюс“, каза още той. По думите му, депозитите в банковата система се увеличават. Стойков съветва, ако влезем в рецесия, да се подхожда много внимателно, особено ако се търси кредит: Да не се кандидатства за кредит, който е на ръба на възможностите, винаги да се оставя буфер. Що се отнася до имотния пазар, експертът посочи, че търсенето е било много високо, а за момента цените се задържат на нива от миналата година. Той прогнозира, че дори цените на имотите да тръгнат надолу, няма да е драстично.