Коментари

Седмичен коментар

  06.02.2023 09:10  
Седмичен коментар

РСМ сама блокира членството си в ЕС 

Омраза, скандали и арести белязаха честванията за 151-годишнината от рождението на големия български революционер Гоце Делчев. РСМ пусна забранителни списъци, македонски полицаи биха българи на границата, дори токът на граничната бразда спря, за да не могат да се обработват документите на нашенците, които искаха да се поклонят на гроба на Гоце.

В Скопие имаше засилени мерки за сигурност, дори полицейски хеликоптер кръжеше над града.Управляващите, които отказаха на българската делегация заедно да поднесат цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“, запазихамълчание. Но лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви в познатия си стил: Българските политици се превръщат в циркови артисти”.

Тримата български граждани, задържани на граничнияпункт "Деве баир", по-късно бяха експулсирани и имат забрана три години да влизат в РСМ, съобщихамакедонски медии. Съдът в Крива паланка е постановил и да платят по 300 евро глоба за нарушаване на обществения ред и спокойствие.

„РСМ сама блокира членството си в ЕС. Страната ни е непреклонна и няма да отблокира процеса на преговори за еврочленство, докато българите не бъдат записани в Конституцията на РСМ с гаранция за спазване на човешките им правакоментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

В позиция на българското външно министерство се посочва: "4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в РСМ, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Гоце Делчев от страна на български гражданиМВнРопределя отношение на управляващите в Северна Македония като унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България“.

Ескалацията на конфликта застрашава цяла Европа

България и Унгария споделят убеждението, че решението на конфликта в Украйна няма да дойде с повече оръжия, а с повече диалог и дипломатически усилия за прекратяване на бойните действия. Това заяви президентът Румен Радев, след като прие президента на Унгария Каталин Новак, която беше на официално посещение у нас.

Според Радев "ескалацията на конфликта застрашава сигурността на цяла Европа, превръщайки се във война на изтощение не само за воюващите страни, но и за европейските икономики и социални системи."Президентът подчерта, че решението няма да настъпи с даването на повече оръжие, а с повече воля за диалог и дипломатически усилия за деескалация и прекратяване на бойните действия. 

Отсега до века

За първи път, откакто Македонската православна църква получи автономия  преди 56 години, български и македонски митрополити отслужиха заедно съборна архиерейска света литургия в пловивската църква „Св.Марина“. Начело на тричасоватата служба един до друг бяха Пловдивският владика Николай и двама северномакедонски митрополити – Дебърско-Кичевският Тимотей и Брегалнишкият Иларион.  

Днес е велик християнски празник – Сретение Господне, каза в проповедта си митрополит Николай. – Огромна духовна радост е за нас, че именно на този светъл празник се срещнахме с наши кръвни братя.

В благодарността си митрополит Тимотей отбеляза: „Нищо не съм направил повече от това, което трябва да направи един истински християнин и проповедник на словото Божие. Да даде Господ тази любов, която днес се манифестира със съвместната архиерейска богослужба в този прекрасен храм, да трае отсега до века“.

Македонизмът победи – от държавна доктрина стана национално верую

Свидетели сме на огромно нарастване на антибългарските настроения в РСМ, като процентът на гражданите, които смятат България за враг вече гони цифрата 50 на сто, при малко повече от 1 на сто преди пет години. Това заявява в интервю за „24 часа“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи и посланик в Лондон. 

Изводът е само един,  подчертава Кючуков – македонизмът победи. Може би окончателно. И днес от целенасочено насаждана държавна доктрина той се превърна в национално верую, споделяно от голяма част от гражданите на РСМ. Като основната заслуга за това е на българските политици през последните години. Ние продължаваме да мислим за Македония като за територия, а не като за хора. 

Да намалим реториката

САЩ призовават за намаляване на напрежението между България и Република Северна Македония, съобщи Нова тв.

Призоваваме България и РСМ да намалят риториката помежду си и бързо да разрешат двустранните си спорове, настоя говорителят на Държавния департамент пред "Гласът на Америка". Той подчерта, че бъдещето на РСМ е в ЕС. САЩ продължават да подкрепят пълната евроатлантическа интеграция на страната, се подчертава още в изявлението на Държавния департамент.

Парламент на безплодието

Три месеца Вежди Рашидов „стискал зъби“

Какво трябва да се случи, за да има правителство след изборите на 2 април? На този въпрос в интервю за „Труд“, председателят на 48-ия парламент Рашидов отговаря: 

- Просто да се създаде правителство от изявени хора, добри експерти, със самочувствие и достойнство и реализирани в живота. Такова предложение за правителство видяхме в лицето на екипа на проф. Габровски. Да се лишиш от такава експертност, с ясна политическа отговорност, беше връх на безсмислието и безпомощността. Затова на 2 април народът да не се крие безотговорно на сянка и само да обвинява, а да излезе и да гласува отговорно, замисляйки се кои са хората, които могат да направят живота им по-добър.

Като председател на парламента бях си дал дума пред себе си за три важни неща: да бъда честен към народа, да пазя авторитета на всеки народен представител, без значение от коя партия е, както и да пазя авторитета на Народното събрание. В името на това през трите месеца аз стисках зъби, контролирах емоциите си и търсех баланса. В определен смисъл смятам, че успях.

На въпрос как ще довърши изречението „48-ият парламент беше парламент на...“, Рашидов отговаря: „Безплодието“.

Статистика на „трудолюбието“

Общо 52 заседания, от които 15 посветени на въпроси към министрите от служебното правителство; малко над 40 проектозакона, преобладаващо промени в действащи нормативни актове; едно потвърдено и едно отхвърлено президентско вето - така статистически изглежда работата на 48-ото Народно събрание, изчислява „Дневник“.

За четирите си месеца съществуване този парламент не изпълни нито една от предварително поставяните от участниците в него ключови цели - да приеме държавен бюджет за 2023 г., да гласува максимален брой разпоредби по европейския План за възстановяване и устойчивост и да даде ясен политически сигнал за готовността на България да се присъедини към Шенген и еврозоната. 

Проблемите са много, очакванията - големи

С много комплименти за свършената работа, както и атаки срещу парламентарните формации президентът Румен Радев посрещна в петък на „Дондуков“ 2 служебното правителство, което преназначи.Единственото ново попълнение в него е Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, който стана културен министър. Радев благодари на неговия предщественик Велислав Минеков, защото "се раздаде докрай за справяне с проблемите в културата“, пише „Сега“.

Държавният глава поздрави служебните министри, че са успели да овладеят основните фактори, които генерират инфлацията - цените на енергоностителите, но посочи, че цените на стоките продължават да растат, а българите – да обедняват. Той открои иосновните приоритети на правителството в бъдеще:гарантиране на покупателната способност на хората, борбата с обедняването и подкрепата за най-уязвимите групи от населениетомодернизацията на армията.

„Най-вероятно част от участниците в кампанията ще опитат да извлекат дивиденти на ваш гръб, да ви провокират ежедневно, да оправдават с вас собствените си провали и да си приписват вашите успехи“, предупреди Радев министрите и ги посъветва да не се намесват в кампанията и да не вземат страна.

Инфлацията изпразва политическото магазинче за надежди 

Инфлацията изпразва не само джобовете на хората, тя изпразва и политическото магазинче за надежди. Много са малко надеждите, които остават. Отговорност на политическите сили е да начераят реалистични пътища за тяхното достигане, коментира пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Димитрова е категорична, че тече трансформация в отношението към ГЕРБ. Бойко Борисов ще остане лидер на партията, но няма да бъде активен нито в изпълнителната, нито в законодателната власт. Партията ще търси други лица, които да участват в евентуално правителство, прогнозира тя.

Според нея една от реалистичните цели на евентуално обединение между ПП и ДБ е спечелване на местните избори в големите градове

Хайде за пореден път"

Под това заглавие лондонският "Файненшъл таймс" описва ситуацията, в която България се отправя отново към предсрочни избори, съобщава „Дневник“. Подзаглавието е "Още едни избори в наглед неуправляемата България."

Точно две години след изборите от 2021 г., коитотрябваше да пенсионират Бойко Борисов и да бъдат победа срещу корупцията след месеци протести срещу него, нещата не са се получили и българите ще трябва да ходят да гласуват за пети път, посочва изданието.

"Постоянни фактори са продължаващата бедност и корупцията. Друг фактор е силата на ГЕРБ, която контролира над 20% от вота, което е достатъчно за бъде първа или втора на изборите. Трети постоянен процес е постепенният възход на "проруска крайна десница, която се захранва от регионални конфликти като патриотичните спорове със Северна Македония", заключава вестникът.

Борисов призовава да ни дойде акълът в главата

„Ние знаем как се прави, като дойдем да управляваме след два месеца, ще свършим цялата работа“, каза Бойко Борисов в Петрич и определи последното правителство като добре работещо. Гълъб Донев билпрактичен, умерен и дисциплиниран и умеел да си върши работата, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Сега ще се похарчат още 100 млн. за избори, ще се получи същото. Рискът държавата да потъне след местните избори е огромен, ако не ни дойде акълът в главата“, прогнозира Борисов.

1,4 млн. фантоми има в избирателните списъци

Проф. Михаил Константинов изчисли, че мъртвите души за вота на 2 април се увеличават. „Българските избиратели са 6,6 млн., от тях в България са 5,2 млн., а в чужбина – 1,4 млн.“, коментира професорът в „Труд“. Според него това означава, че фантомите в избирателните списъци са 1,4 млн. и непрекъснато растат. Единственият начин да се изчистят избирателните списъци е активната регистрация, категоричен е проф. Константинов.

Според социолога проф. Михаил Мирчев активната регистрация ще върже ръцете на фалшификаторите. Тази практика може да се прекъсне много лесно – ако се използва опитът на развити западни държави – това е т.нар. активна регистрация в две форми. При първата всеки избирател, като наближи датата на избори, примерно месец преди това, отива в съответната община и се регистрира, че ще гласува. Подобна практика имало във Франция. Така от близо 6,7 млн. избиратели по списъци, в България биха останали 3,5 млн. до 4 млн. активно регистриращи се избиратели. 

България е добър и сигурен приятел на Сърбия

14 години след като бе договорено, започна строителството на българския участък от трасето на газовата връзка между Нови Искър и Ниш в СърбияЦеремонията с участието на президента Румен Радев и на сръбския му колега Александър Вучич, беше в сряда, четири месеца след откриването на връзката с Гърция и почти месец след като бе съобщено, че "Булгаргаз" ще има достъп до газопреносната мрежа на Турция.

Радев нарече проекта залог за бъдещето не само за двустранните отношения, а и за общото европейско бъдеще". 

Нашата част от газовата връзка е дълга 62 км, а общият капацитет на тръбата е 1,8 млрд. куб. м газ на година. Сръбската част е почти готова, което означава, че ако ние си свършим работата навреме, проектът ще е напълно готов до октомври. Общата сума на строителството на българска територия достигна до 140 млн. лв. без ДДС и бе спечелено - след редица обжалвания - от консорциум около "Главболгарстрой", припомня Клуб Z. Част от финансирането - около 50 млн. лв. - бе предоставено от Европейската комисия. Другите пари са от кредити на "Булгартрансгаз".

В момента Сърбия получава руски газ през България по балканското разклонение на "Турски поток".

Кошмарът се завръща

България отново влиза под наблюдение на ЕК за върховенство на закона, след като през 2019 г.Брюксел престана да я контролира чрез ежегодни доклади. Тогава се създаде впечатлението, че е прекратено действието на Механизма за сътрудничество и проверка, който бе измислен за нея и Румъния от първия ден на членството им в ЕС през 2007 г. 

Бившият министър на правосъдието Данаил Кирилов бе толкова сигурен в отмяната на механизма, че обеща да подаде оставка от правителството на Бойко Борисов, ако не се окаже прав. Той отдавна не е министър, пише „Сега“, но механизмът се завръща като кошмар за държавата, защото тя не даде реални доказателства, че се бори с корупцията и организираната престъпност. От нея се очакваха ефективни присъди срещу босове на мафията и корумпирани лица от високите етажи на властта.

Подновяването на наблюдението е станало тихомълком със съгласието на България като условие да бъде обсъдена отново нейната кандидатура за Шенгенската зона. Новината бе забелязана от БТА.

Омбудсманът е против увеличаването на цените на мобилните услуги

Спешни мерки, за да не се повишават цените на мобилните услуги, поиска омбудсманът Диана Ковачева в писмо до премиера и икономическия министър.

Ковачева подчертава, че клиентите на операторите ще бъдат принудени да плащат увеличените цени, без право да предоговорят условията по договорите си и без възможност да ги прекратяват без неустойки. Тя определя това като „несправедливо“ и подчертава, че правата на гражданите не са защитени в достатъчна степен и няма равнопоставеност между двете договарящи се страни.

Рекордни печалби на банките 

Към края на декември 2022 г. те са 2.1 млрд. лв., което е с 663 млн. лвповече спрямо предходната година, съобщи БНБ.  Толкова висока годишна печалба, отчитана от банковата система у нас, досега не е имало. Финансовите институции не само са наваксали лекото изоставане през 2020 г., но и надминават представянето си отпреди пандемията.

Отчетени са рекордни нива и в кредитирането,като нетният доход на банките от лихви достига 3.226 млрд. лв

Впечатляващи са и приходите от такси и комисиони - над 1.750 млрд. лв. за 2022 г., когато на някопко пъти банките повишаваха цената на най-използваните от гражданите и фирмите банкови услуги. 

Лекарства започнаха да липсват

Много хора в Европа се сблъскват с недостиг на лекарства в разгара на зимата, когато ни атакуват вируси, съобщава "Политико". Една четвърт от 29 европейски страни - от ЕС, Турция, Косово, Норвегия и РСМ, изпитват недостиг на 600 лекарства. 20 на стосъобщават за недостиг на 200-300 лекарства. Три четвърти от страните заявиха, че недостигът е по-голям тази зима, отколкото преди година. В четири държави недостигът е свързан и със смъртни случаи. Трудно се намират антибиотицисироп за кашлица, детски парацетамол или лекарства срещу високо кръвно.

В България в списъка на забранените за експорт лекарства вече ще бъдат включени всички, при които наличността на пазара пада под 100%. Досега забрана за износ се налагаше, когато наличностите паднат под 65%.

Всеки трети от ЕС предпочита да живее в друга държава

25% на сто от българите заявяват, че ако разполагат с необходимите документи, биха заминали да живеят в друга държава. Желаещите да не живеят у нас обаче са под средния процент (36 на сто) от анкетираните по света, които искат да мигрират, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“ в 57 държави, покриващо около две трети от глобалното население. 

Въпреки представата за големия брой българи, желаещи да мигрират, страната ни е на задните места по този показател. В Гърция те са 40%, в Румъния 38%,  РСМ - 42%, в Испания - 27%, в Австрия 23%.

В ЕС средно всеки трети би предпочел да живее в друга държаваа 59% да останат в своята страна.

Шефката на ЕК се обяви за подсилване на границата ни с Турция

Имаме общ интерес от силни външни граници, най-належащо е положението по сухопътната граница между България и Турция, заяви пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

Можем да подсилим границата със средства за управление, можем да осигурим инфраструктура и оборудване като дронове и радари, както в последните години направихме за Румъния, Испания, Гърция и Полша, можем да увеличим присъствието на Фронтекс, поясни тя. Фон дер Лайен посочи, че ще представи тези и други предложения, свързани с миграцията, на извънредна среща на Европейския съвет.

Пловдивският кмет скочи на Борисов

"Избран съм от пловдивчани, не съм назначаван, за да ми се иска оставка. Категорично смятам, че дебатът за Пловдив трябва да се води с гражданите и в Общинския съвет, а не на партийни сбирки. Имаме много важна работа за вършене. Безотговорно ще е да оставим Пловдив на автопилот!".

Това написа в профила си във Фейсбук кметът на Пловдив Здравко Димитров, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му поиска оставката.

НАТО не е част от войната

В отговор на въпрос на българската евродепутатка Елена Йончева, бившият генерален секретар на НАТО Расмусен отговаря: „Всяка държава решава сама каква помощ да оказва на Украйна. Според международното право Украйна има право да поиска помощ, а държавите да я предоставят. Като цяло НАТО не е част от войната. Отделните държави – по-малко или повече, са част от войната и не трябва повече да го крием“. 

„Украйна трябва да получи всичко, което поиска. Не бих изключил нищоПутин ще знае докъде може да продължи. Не смятам, че преговорите ще решат изхода на войната. Това ще се случи на бойното поле“, подчертава Расмусен. 

Русия е уверена в своята правота 

Това заяви президентът Путин във Волгоград (бившия Сталинград) по случай 80-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия в битката при Сталинград, предаде БТА. Той сравни войната в Украйна с победата на Русия срещу нацистка Германия по време на Втората световна война.

Сталинград завинаги ще символизира непобедимостта на руския народ, подчерта Путин и увери, че Русия има много приятели по света. 

За съжаление сега виждаме идеологията на нацизма в модерната й форма, която директно заплашва сигурността на нашата страна. Отново и отново трябва да отблъскваме агресията на колективния Запад. Невероятен е фактът, че сме заплашвани с германски танкове „Леопард” с кръстове на тях. Отново и отново те се приготвят да се сражават с Русия на украинска земя с помощта на последователите на Хитлер и Бандера”, каза Путин, цитиран от Нова тв.

Сталинградската битка продължава от 17 юли 1942 г. до 2 февруари 1943 г. Една от най-големите въвВтората световна война, тя променя коренно хода на военните действия и е предвестник на победата на съветската армия над фашистките войски, отбелязва ТАСС.

Лавров сравни действията на Запада с Наполеон и Хитлер 

Целият Северноатлантически алианс воюва срещу Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров по повод на западните оръжейни доставки за Украйна. В интервю за агенция “Новости” и телевизия “Русия 24” той обвини Запада и Украйна в опит да нанесат стратегическо поражение на Русия и сравни действията на западните държави с нападенията на Наполеон срещу Руската империя и на Хитлер срещу Съветския съюз.

Киев няма да си върне Крим

Малко вероятно е украинските сили да успеят да отвоюват Крим от руските войски в близко бъдеще, заявиха четирима високопоставени служители на Министерството на отбраната пред Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ по време на секретна сбирка. Оценката със сигурност ще разочарова лидерите в Киев, които смятат връщането на полуострова за една от основните си цели, съобщи "Политико.

Страх от истината 

Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви в интервю пред PIXSELL, че сред европейските лидери цари "смъртен страх“ да говорят "истината“ за Украйна освен българския държавен глава Румен Радев, който по думите му е заявил, че доставката на оръжие за Украйна води до повече смърт и че е против това.

На въпрос на журналист защо от всички лидери на европейски държави само вие казвате това, хърватският президент отговори: "Защото другите смъртно ги е страх. А и не само аз го казвам. Същото каза и президентът на България Румен Радев, че това въоръжаване води само до смърт и че е против това. Но сте го проспали“, заяви той.

Украйна цепи Германия на две

Едва половината от жителите на Германия подкрепят решението на правителството да изпрати танкове „Леопард“ в Украйна. Другата половина настоява за мирни преговори. 

Както е известно, отхвърлянето на решението на кабинета за танковете обикновено е аргументирано с все още силния спомен у немците от Втората световна война, след която те искат да живеят само в мир, коментира в кореспонденция от Западна Европа журналистът Румен Михайлов специално за „Труд“.

Колкото до очевидното разделение, то според социолозите е едновременно политическо, географско и поколенческо. Резултатите от допитването, извършено преди десетина дни от авторитетния берлински Институт за проучване на общественото мнение и стратегически анализи „Форса“, не са окуражаващи за кабинета на канцлера Шолц. 

Байдън казва „не“, Макрон поставя условия

Американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати няма да предоставят изтребители F-16 на Украйна, предаде Франс прес. "Не", каза Байдън в отговор на журналистически въпрос дали Белият дом обмисля да даде на Киев такива изтребители.

Германия и Великобритания също отказват да дадат изтребители на Украйна. А френският президент Макрон постави три условия за вземането на подобно решение - срокове за обучение и доставки за украинската армияда не поразява руска територия, а да помага на Украйна да оказва съпротива срещу Русияда не бъдат отслабени способностите на френската армия да защитава собствената си земя и хора.

Китай обвинява САЩ 

Китайското външно министерство обвини САЩ за руската инвазия в Украйна, като заяви, че Вашингтон е създал условия, довели до войната, и осъди изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, предаде ДПА.

"САЩ предизвикаха украинската криза и те са най-значителният фактор, който я подклажда. Те продължават да продават тежки и смъртоносни оръжия на Украйна, с което удължават и засилват конфликта", заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство, цитирана от БТА.

Така тя отговори на твърденията от американска страна, че китайски компании оказват подкрепа на Русия и ги отхвърли като "неоснователни подозрения" и "безпочвен шантаж".

По повод съобщението, че САЩ са постигнали единодушие с Нидерландия и Япония за ограничаването на износа на оборудване и компоненти за производителите на полупроводници в КитайМао каза, че Пекин "няма да стои настрана и да гледа как Съединените щати накърняват законните права и интереси на китайските компании".

Обръщение на Зеленски разбуни духовете в Сан Ремо

„Безпокоя се, че Зеленски ще използва италианската държавна телевизия, за да обявява собствените си прокламации“. С тези думи Пиер Силвио Берлускониуправител и вицепрезидент на най-голямата в Италия и в Европа частна телевизионна компания “Медиасет”,коментира намерението на ръководството на плащаната от данъкоплатците държавна телевизия да излъчи на 11 февруари, по време на финалната вечер на песенния фестивал в Сан Ремо, запис на обръщение на президента Зеленски, съобщава Труд“

Берлускони информира журналистите, че всички национални канали на “Медиасет” се готвят усилено да дадат “решителен отпор” на песенната проява и особено на излъчваната пряко по РАИ 1 последна фестивална вечер. Той си давал сметка, че трудно би могло да се каже “не” на искането на Зеленски да бъде включен в последната фестивална вечер. “Но като гражданин на Италия, който си плаща редовно таксата за националната ни телевизия и размишлява върху конфликта с хиляди загинали, аз се питам какво общо има той с песните на Сан Ремо?”, попита по-големият син на четирикратния италиански премиер Силвио Берлускони.

Нови носители на „Икар“ 

Голямата актриса Мария Стефанова от Народния театър "Иван Вазов" е тазгодишният носител на специалната награда "Икар" за чест и достойнство, съобщиха от Съюза на артистите. Преди няколко сезона тя се върна на първата ни сцена и вече отново има няколко големи роли там. 

Актьорът от Народния театър Антон Радичев пък ще получи наградата „Икар“ за цялостно творчество и за изключителен принос към българския театър. Той има близо 100 роли на сцената и участие в над 40 филма, сред които и в култовия „Оркестър без име“.

Очаква ни нов „мини добитък“

След като Брюксел разреши да ядем червеи и ларви, в. „Труд“ на две страници публикува информация от специалисти. 

- Насекомите ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

- Досега инвестициите във ферми за насекоми само в ЕС надхвърлят 1 млрд. евро, а до 2025 г. се очаква те да се удвоят.

- Според директора на дирекция „Контрол на фуражите и страничните животински продукти“ в БАКХ д-р Иван Генчев, времето за въвеждане на предложените за консумация насекоми е около две години. 

- Специалистите смятат, че ще се увеличи рискът от автоимунни заболявания като хронични незаразни болести, псориазис, дерматит, язвен колит, склероза, хашимото.

Повече от 2 млрд. души в света в момента се прехранват с 1900 вида насекоми. Глобаният капацитет на фермите е 300 хил. тона годишно. 

Предложенията за новите храни предстои да минат през тежък одобрителен режим в Европа, след което могат да бъдат предложени за консумация.

Насекомите предлагат толкова хранителна стойност, колкото и обикновеното месо, а освен това са източник на протеини, смятат експерти от Университета в холандския град Вагенинген. Развъждането им е по-евтино, отколкото говедовъдството. Инсектите консумират по-малко вода и не замърсяват околната среда с въглероден диоксид за разлика от едрия рогат добитък. 

Специалисти предлагат вместо „насекоми“ да се използва „минидобитък“.

„Дребни“ новини

Петият вот ще струва 87,7 млн. лв. Така изборната сметка за последните две години става 476,7 млн. лв. От средствата, отпуснати от служебния кабинет за 2 април, 12 млн. са предназначени за ЦИК и други институции, ангажирани в изборния процес. 

С един мандат по-малко на изборите на 2 април щебъдат многомандатните райони Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Русе, а с един повече Варна, Пловдив-град, 24 МИР – София, реши ЦИК. Три мандата са добавени към 23 МИР-София.

800 хил. българи нямат достъп до личен лекар, показва националната здравна карта25% от леглата в болниците са излишниНад 59,6% от общия болничен леглови фонд е концентриран в 7 области. Лечебните заведения в страната са 319, 115 от които са частни. 

776 млн. лв. дава кабинетът за пътища. Около 158 млн. лв. са за поддържане при зимни условия, а с близо 438 млн. ще бъдат погасени част от задълженията към строителни фирми. 150 млн. са за участъка от Калотина до Драгоман, за пътя Видин-Ботевград и за участъка между Белокопитово и Буховци. Повече от 8 млн. са предназначени за рехабилитация и основен ремонт.

Рeĸopднитe 11,1 млpд. eвpo дocтигнa тъpгoвиятa нa Бългapия c Гepмaния пpeз пepиoдa янyapи - нoeмвpи 2022 г. Страната ни e изнecлa cтoĸи за 6,2 млpд. eвpo зa Гepмaния, a внocът възлизa нa 4,9 млpд., съобщава в интервю за Моnеу.bg Митко Василев, дългогодишен управител на Гepмaнo-бългapcĸa индycтpиaлнo-тъpгoвcĸa ĸaмapa. У нас ca peгиcтpиpaни oĸoлo 3800 дpyжecтвa c гepмaнcĸo yчacтиe, ĸoитo ocигypявaт oĸoлo 60 хил. paбoтни мecтa и инвecтиpaт в ИT индycтpиятa, eлeĸтpoтexничecĸaтa пpoмишлeнocт и aвтoмoбилocтpoeнeтo.

България отново е на дъното в ЕС в Индекса за 2022 г. за корупция на международната организация за борба срещу корупцията "Трансперънси интернешънъл". Страната ни е на 72 място. На последното място в ЕС е Унгария.

От 1 февруари България официално спря излъчването на още няколко руски телевизии, в т.ч.Първи канал, предаде БГНЕС. Ако превключите на канал, където се е излъчвала руска телевизия, се изписва надпис: "Уважаеми клиенти, излъчването на тази програма е спряно на основание действащия регламент на Съвета на ЕС ".

50 млрд. евро са досега помощите, отпуснати от ЕС за Украйна.

252 души на ръководни и обществени длъжности, включително 11 високопоставени лица, сред които двама министри и четирима депутати, са изправени на съд в Румъния през 2022 г., съобщи БТА.

Словения стана първата страна в Източна Европа, която прие законодателство за еднополовите бракове, съобщава БТА. Законният брак вече няма да бъде само между мъж и жена, както досега, а от двама души, без значение от пола им.

Търсенето на злато в света през 2022 г. е нарасналодо най-високото си ниво от над едно десетилетие,съобщава "Файненшъл таймс". На годишна база то се е увеличило с 18%, достигайки 4741 тона.Анализаторите смятат, че покупката на злато от регулаторите е достигнала 55-годишен връх.

 

Из архива

Трите „Р“ на Гиньо Ганев

Толерантността е на първо място търпение да чуеш, помислиш, прецениш. Да се поставиш на мястото на другия. След това търпимост. И накрая - разбиране. Крайно време е да се научим да проявяваме разбиране към другия, към другите. Крайното противопоставяне не е пътят на демокрацията, а нейната безпътица.

Демократичната форма на управление предполага коалиционно съзнание и манталитет. Искам да вярвам, че занапред ще се търси по-голяма и истинска солидарност на сили и среди, готови да потискат теснопартийните си интереси. Трябва да се служи не на думите, а на идеите. Те да ни водят по пътя. Стремежът към една по-консенсусна демокрация да ни обединява. 

Трябва да се осъществи единството от трите Р": - разум, реализъм и разбирателство. Разум - за да не допуснем нов тоталитаризъм. Реализъм - за да направим верните реформи. Разбирателство - за да спрем омразата и разрухата. Спокойствието е истинското име на свободата.

Разбирателството трябва да отрече на висок глас безумието на ненавистта и нетърпимостта. Защото те не наторяват нивата на демокрацията, а първо я засипват, после я унищожават. Само че това после се оказва днес. Разбирателството събира дейци на духа, науката, културата, бизнеса, граждани с различни възгледи, но всички - убедени привърженици на толерантността. Аз съм апологет на съгласието, което се постига с три главни букви "П": предложения, препоръки и посредничество.

Само сплотената нация може да пожъне успехи и да постигне национален идеал. Нашата конституция не е свещена крава, на която някой може да посяга, но не е и крава от някакъв селски обор, при която всеки и по всяко време може да влезе и да я дои. Промените в конституцията не могат да се родят в кулоарите на парламента или в тесните помещения на партийните централи, даже когато са широки. За този тип действия са валидни две понятия: открит обществен дебат и още по-открит и публичен безусловен консенсус.

Всяко публично общуване трябва да бъде урок по разбирателство, толерантност и култура, това са уроци как да бъдеш лорд, а не коняр.

Демокрация не се прави с омраза и освиркване, а с разговор. И никой по никакви съображения не трябва да бъде предварително изключван от този разговор. Трябва да се стремим да допринасяме за разпространението на толерантността като духовния климат на нацията, като въздуха, който дишаме. (Гиньо Ганев, наричан човекът парламент“ и „баща на конституцията“депутат в осем парламента, зам.-председател на Великото Народно събрание, първи омбудсман на България, из интервю в Стандарт, 22 април 2015 г.)