Новини Светът

Борел: ЕС създава платформа срещу дезинформацията от Русия и Китай

  07.02.2023 18:11  
Борел: ЕС създава платформа срещу дезинформацията от Русия и Китай

Европейският съюз ще създаде нова платформа за противодействие на кампаниите за дезинформация от Русия и Китай, обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел във вторник (7 февруари), тъй като делегациите и мисиите на ЕС в чужбина все повече се превръщат в мишена.

Така нареченият Център за споделяне и анализ на информация в рамките на дипломатическата служба на ЕС ще се стреми да проследява манипулирането на информация от чуждестранни участници и да координира действията си с 27-те държави-членки и  гражданското общество.

„Авторитарните режими се опитват да създават дезинформация и да я манипулират. Създадохме инструменти за откриване и разкриване на тази манипулация, но това не е достатъчно и трябва да отидем по-далеч“, каза Борел на събитие, свързано с темата в Брюксел.

Той предупреди за „нова вълна“ от дезинформация на изфабрикувани изображения, видеоклипове и уебсайтове, представящи се за медии, разпространяващи се „със скоростта на светлината в социалните мрежи и приложенията за съобщения“.

„Трябва да разберем как са организирани тези кампании за дезинформация, за да идентифицираме участниците в манипулациите на общественото мнение“, добави Борел.

Идеята е да има децентрализирана платформа за обмен на информация в реално време с държави, агенции за киберсигурност и неправителствени организации, което позволява по-добро разбиране на възникващите заплахи и дезинформация. Целта е да се реагира по-бързо на тях.

Натискът идва след като почти година след нахлуването на Русия в Украйна, ЕС се бори срещу опитите на Русия да манипулира и изкривява информацията за войната.

Подкрепяната от Кремъл пропаганда например прокара наративи за това кои западни санкции са били виновни за глобалната хранителна криза и прекъсването на снабдяването със зърно и торове.

От миналата година Африка и Близкият изток са изложени на особен риск да бъдат сериозно засегнати от неспособността на Украйна да изнесе огромните си зърнени реколти по Черно море.

Лидерите на ЕС многократно са призовавали африканските страни да не се поддават на водената от Русия пропагандна кампания, въпреки че според публични изявления на регионални лидери тези разкази преобладават.

Делегации и целеви мисии

Отвъд платформата, Борел също обяви, че планира да подсили делегациите на ЕС в чужбина с експерти по дезинформация, „за да може гласът ни да се чуе по-добре“, в „една дългосрочна битка“, която „няма да бъде спечелена за една нощ“.

„Това е една от битките на нашето време и тази битка трябва да бъде спечелена“, каза той.

Мисиите и операциите на ЕС увеличават „мишените“ на дезинформация и манипулиране на информация от чуждестранни участници, а делегациите на ЕС „са изправени пред повишен риск да станат цел на тези инициативи, с потенциални заплахи, излагащи персонала на риск“, каза високопоставен служител на ЕС пред репортери.

Един от тези  обекти е мисията на ЕС за обучение в Централноафриканската република, където инструктори от блока обучават местните сили, контролирани от руската наемническа група „Вагнер“. Това предизвикаха опасения за засиленото дестабилизиращо влияние на Москва в региона.

Друг цитиран пример е мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (EULEX), където кампаниите за дезинформация срещу самата мисия са чести, а Сърбия и Русия са идентифицирани като главни действащи лица.

„Този ​​потенциален риск не е само въпрос на репутация в мрежата или в социалните медии, но и на физически заплахи –  служителите са наричани „врагове на народа“, а следващата стъпка, която е призив за действие срещу тях не е далеч“, добави той.

„Модел на поведение“

Съществуващото звено за дезинформация на ЕС, подразделението Stratcom на дипломатическата служба на ЕС, в първия си доклад отбеляза, че по-голямата част от манипулирането на чужда информация през 2022 г. е било съсредоточено предимно върху твърдения, подкрепящи руското нахлуване в Украйна.

Според служители на ЕС новият тласък идва с идеята за по-добро разбиране на моделите на дезинформация.

„Ние не сме тук, за да преценяваме какво могат да казват хората и какво не, а нашето задължение е да идентифицираме какво правят тези участници, да го проследим, документираме и разобличим“, каза високопоставен служител на ЕС пред репортери.

Докладът е събрал информация от 100 случая за тактики, техники и процедури, които Русия и Китай използват за манипулиране на информация.

Според примерните данни, използваните техники са предимно базирани на изображения и видео, многоезични са и се разпространяват чрез гъста мрежа от потребители.

Вредното съдържание често е разпространявано чрез кръстосано публикуване в платформи, общности и групи, се казва в доклада.

Освен това докладът установи, че руските и китайските дипломатически канали също са замесени, особено чрез платформи като Туитър, като дезинформацията и други информационни манипулации рядко се появяват само на един език.