Светът

Ердоган: До една година пострадалите от земетресенията ще имат жилища

  08.02.2023 16:16  
Ердоган: До една година пострадалите от земетресенията ще имат жилища

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че броят на жертвите на земетресенията в Южна Турция е нараснал на 8574 души и обеща на гражданите от засегнатия район, че няма да останат без покрив и че до една година ще имат жилища, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Президентът инспектира днес палатковия лагер в окръг Кахраманмараш, където бе епицентърът на двете земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 в понеделник. Той подчерта, че държавата подкрепя гражданите с всички средства. 

"Нашите граждани не трябва да се притесняват, никога няма да ги оставим на улицата", каза Ердоган. 

Президентът се осведоми при пристигането си на летището в Кахраманмараш за извършваните след земетресението дейности от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и други официални служители, след което потегли към палатковия лагер, издигнат от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

По думите на президента броят на загиналите в Турция в резултат на двете земетресения е нараснал на 8574 души, а броят на ранените е достигнал 49 133 души.

"Нашата цел е в рамките на една година да направим в Кахраманмараш и останалите девет пострадали окръзи същото, каквото направихме в други окръзи, където преживяхме бедствия. Не можем да позволим нашите граждани да останат на улицата", каза той.

Президентът обяви, че властите са се свързали с хотели в Алания, Анталия, Мерсин и други градове, където да се настанят хора, останали без покрив. Ние ще посрещнем всички техни нужди в хотелите, добави той.

След оценката на щетите ще изплатим помощ от по 10 хиляди турски лири (530 долара) на засегнатите семейства, добави Ердоган.