Новини Светът

Европейските лидери ще обсъдят диалога Белград – Прищина, според Радио Свободна Европа

  09.02.2023 10:29  
Европейските лидери ще обсъдят диалога Белград – Прищина, според Радио Свободна Европа

Лидерите на ЕС ще обсъдят диалога между Сърбия и Косово на срещата на върха днес и утре в Брюксел, съобщи сръбската секция на Радио Свободна Европа.

Представители на Евросъюза са казали пред медията, че темата за отношенията между Белград и Прищина е била включена в дневния ред на срещата в последния момент, като в заключителната декларация от срещата ще бъде подчертана спешната необходимост от напредък в процеса на нормализиране на отношенията чрез диалог с посредничеството на ЕС.

„Европейският съвет приветства европейското предложение за поставяне на отношенията между двете страни на нова и устойчива основа като историческа възможност, от която двете страни трябва да се възползват, за да осъществят европейската си перспектива“, се посочва в проекта на заключителната декларация, която Радио Свободна Европа е видяло.

В заключителния документ също така двете страни ще бъдат призовани да изпълнят поетите ангажименти, включително създаване на Съюз на сръбските общини в Косово на местата, където живеят предимно етнически сърби. 

Предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово беше представено на властите в Прищина и Белград и е подкрепено от Франция, Германия и САЩ.

Премиерът на Косово Албин Курти каза, че този план е добра основа за диалог, а президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е готов да работи за изпълнението му.

Предложението не е представено на обществеността, но Радио Свободна Европа е имало възможност да се запознае с него. Според медията документът предвижда зачитане на териториалната цялост, неприкосновеност на границите, признаване на държавните символи и специално споразумение за сръбската общност в Косово.