Развлечения Светът

Сони възнамерява да купи половината музикален каталог на Майкъл Джексън

  09.02.2023 10:34  
Сони възнамерява да купи половината музикален каталог на Майкъл Джексън

Японският гигант "Сони" възнамерява да купи половината музикален каталог на Майкъл Джексън, съобщи АФП. Цената ще бъде между 800 и 900 млн. щатски долара, което представлява рекорд, коментира сп. "Варайъти".

Ако продажбата бъде одобрена от собствениците на правата върху огромното наследство на Краля на попа, сделката би могла да включва и половината от правата върху биографичната продукция "Майкъл" и музикалната комедия "МДж: Мюзикълът". 

Според сп. "Вaрайъти" това може да бъде най-голямата сделка в областта на музикалните каталози. Стрийминг революцията доведе до превръщането на правата върху песните на починали изпълнители или на такива, смятани за непреходни, в ценни активи. Всяко слушане носи пари на притежателя на правата. Печалба се реализира благодарение на радиото, телевизията и рекламите.

Бумът на приложения като ТикТок, в които потребителите могат да избират музика за съпровод на кратките си видеа, още повече вдига цената на музикалните каталози.

Преди две години "Сони" плати 500 млн. щатски долара, за да придобие правата върху каталога на Брус Спрингстийн. "Юнивърсъл мюзик" предложи 400 млн. долара за правата върху цялото творчество на Дейвид Боуи. 

В края на януари канадският изпълнител Джъстин Бийбър продаде правата върху музиклания си каталог на компанията "Хипносис" за 200 млн. щатски долара. 

В този контекст сумата, предложена за каталога на Майкъл Джексън е внушителна, при положение че дори не става въпрос за пълния музикален каталог. Обикновено сделките в сектора са за цялото творчество.

Майкъл Джексън, който беше част от "Джаксън файв", почина на 50 години през 2018 г. след легендарна соло кариера. Музикалният каталог, който той остави след себе си, е най-печелившият в света на музиката. "Thriller" е сред най-продаваните албуми в света.