Коментари Новини

Демократична България критикува президента за изказванията му от Брюксел

  10.02.2023 15:03  
Демократична България критикува президента за изказванията му от Брюксел

Спозиция, изпратена до медиите, обединението "Демократична България" разкритикува изявленията на президента Румен Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел, в които той за пореден път призова да се търси дипломатическо решение за преустановяване на войната в Украйна.

Според "Демократична България" с думите си държавният глава е поставил по съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО. "Радев се прави, че не разбира какво значи победа (...) и безотговорно противопоставя победата за Украйна на мира, като игнорира реалността, че единствено постигането на целите на легитимната самозащита на Украйна ще бъде и победа за международното право и основа за траен и стабилен мир в Европа. Само такъв мир ще гарантира в пълна степен и българския национален интерес", пише в позицията на обединението.

Оттам продължават с критиките към президента, като подчертават, че в цялата си риторика Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, който представлява някаква форма на капитулация пред руската агресия. "Призивите за такъв "мир" при условия, наложени от Путиновия режим с цената на агресия и множество престъпления срещу човечеството и международното право, са предателство не само срещу борбата и саможертвата на украинския народ, но и спрямо нашия собствен фундаментален национален интерес", се казва още в позицията.

В нея се четено следното: "Въпреки че кампанията на Радев по сплашване на българското общество с това как предоставянето на военна помощ на Украйна щяло да ни направи част от войната се провали пред лицето на действителността, той отново се противопоставя на продължаването на подпомагането на отбраната на Украйна. Така Радев продължава да изолира България от усилията на всички наши съюзници, които ясно осъзнават своят интерес агресията на Кремъл да бъде отблъсната максимално бързо и успешно".

От "Демократична България" атакуват Радев и заради позицията му за енергийната независимост на България". След като припомнят позициите на държавния глава за "Лукойл" и "Газпром" от обединението пишат, че президентът се е заел и с опит да удължи максимално зависимостта на България от "Росатом".

"Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика", смятат от "Демократична България" и заключават:

"Радев отново доказва, че вместо да бъде обединител на нацията и лидер, който може да представлява България като отговорен член на ЕС и НАТО, избира да разделя обществото ни и да маргинализира страната ни, като по своя еднолична прищявка за пореден път я натиква в унизителната роля на сателит на Кремъл. "Демократична България" настоява българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО", завършва позицията.