Реакция

Продължаваме промяната: Радев рискува отново да постави България в изолация

  10.02.2023 17:58  
Продължаваме промяната: Радев рискува отново да постави България в изолация

Продължаваме промяната" се включи в критиките към президента Румен Радев заради позицията му за европейските санкции на руско ядрено гориво, след като по-рано през деня това направиха от "Демократична България". В писмо до медиите от партията на Кирил Петков и Асен Василев посочват, че със своите изказвания от Брюксел президентът Румен Радев си позволява да демонстрира явно незачитане на няколко решения на 48-ото Народно събрание, приети с огромно мнозинство от пряко избраните от народа депутати, като едновременно с това рискува отново да постави България в изолация на международната сцена.

В позицията на партията се подчертава, че независимо, че в момента страната се управлява от служебен кабинет, избран от президента, България е парламентарна република и като такава всички институции, включително президентската, следва да се съобразяват и да спазват стриктно решенията на най-висшия орган на държавата - Народното събрание.

От партията припомнят, че със 148 гласа на 09 декември 2022 г. Народното събрание одобри изпращането на военна подкрепа за незаконно окупираните украински територии и със 156 гласа "за" на 9 ноември 2022 г. Народното събрание задължи Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки, за да ускори диверсификацията в сфертата на ядрената енергетика и намаляване на зависимостта ни от един-единствен доставчик.

"Налагането на вето на предложените санкции от Европейската комисия, без наличието на обективни аргументи за това, както и без да се търси възможност за договаряне на ограничена дерогация в полза на България, ако такава наистина е необходима, е равносилно на нежелание за защита на истинските интереси на България", пише в писмото до медиите.

От "Продължаваме промяната" напомнят на държавния глава, че след спирането на доставките от "Газпром" България намерила алтернативни източници и припомнят, че назначеният от него служебен кабинет "положиха неимоверни усилия страната да се върне към газовите доставки от "Газпром" и директно заеха позиция против интересите на България по отношение на потенциалния арбитражен спор между страната ни и "Газпром".

"Българските национални граници и националната ни сигурност, както и тези на която и да е друга суверенна държава, не могат да зависят от хрумванията на диктатор като Путин. България е демократична суверенна парламентарна република, част от ЕС и НАТО", се казва още в позицията.