Реакция

Наглост: Демерджиев напомня да не нападаме полицаи, защото отвръщат

  16.02.2023 12:00  
Наглост: Демерджиев напомня да не нападаме полицаи, защото отвръщат

Много рядко полицията си позволява да посегне на някого, без да е провокирана или без да е нападнат полицай. Това заяви в Бургас заяви вътрешният министър Иван Демерджиев, цитиран от bTV.

Той посочи, че обикновено полицаят отвръща, когато е нападнат, а хората трябвало да знаят, че полицаите не са подходящи за нападение, защото напоследък това усещане по негови думи се е загубило.

"Всеки полицай, който си позволи противообществени прояви, най-често бива задържан от колегите си. Тези случаи трябва да се следят внимателно, защото понякога има много важни нюанси, които се спестяват при поднасяне на случая", отбеляза министърът.

По негови думи такъв бил случаят в Плевен, където 19-годишно момче е в болница след побой пред дискотека, като родителите му твърдят, че то е било пребито от четирима униформени.

"Там, след като се изгледат внимателно камерите, се вижда, че момчето съвсем не е подходило безобидно към ситуацията. До голяма степен я е провокирало", подчерта Демерджиев и допълни, че проверката продължава и е на финала.

Той заяви, че полицаите могат да носят служебното си оръжие със себе си, но трябва да преценяват много точно кога могат да го използват.

"Това в никакъв случай не може да става, когато разговарят със съседи или по друг такъв повод. Подобно поведение няма да се толерира", категоричен бе Демерджиев.

Относно организацията за вота на 2 април той отбеляза, че след няколко проведени избори МВР има много добър установен механизъм за действие и противодействие на купуването на гласове. Работи като смазана машина, но тук ще добавим малко повече енергия заради връщането на хартиената бюлетина, допълни министърът.

По негови думи се очаква по-голяма активност от хората, които биха желали да манипулират вота с различни престъпни практики. Той обаче изрази увереност, че и този път безопасността на вота ще бъде обезпечена.

Демерджиев заяви, че по изключение се очакват рокади в дирекциите по места там, където "са сигурни, че се налага такава интервенция преди изборите".