Новини Светът

САЩ дадоха разрешение на Украйна да атакува Крим

  17.02.2023 10:51  
САЩ дадоха разрешение на Украйна да атакува Крим

САЩ подкрепят атаките на Украйна срещу военни съоръжения в Крим, заяви заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд. „Това са легитимни цели. Украйна ги удря и ние подкрепяме това“, каза тя, коментирайки военните съоръжения на Русия в Крим, предаде ТАСС.

Запитана дали целите на Вашингтон съвпадат с желанието на Киев да си върне територии, Нюланд каза: „Мисля, че в тази следваща фаза по отношение на това, което украинците искат да направят на бойното поле и какво им позволяваме да планират да направят, да“. „Киев трябва да върне значителни парчета територия преди дори да стигнете до въпроса за Крим“, отбеляза тя. „Нашата позиция остава, че Украйна трябва да си върне цялата територия в рамките на техните международни граници. Ние никога не сме признавали контрола на Русия върху Крим“, добави заместник-държавният секретар.

Часове по-рано „Политико“ публикува статия, позовавайки се на свои източници, според която държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е бил скептичен относно това дали Украйна трябва в този момент да си върне Крим. Във Вашингтон се опасяват, че това може да е „червена линия“ за Владимир Путин, която да ескалира войната.

„Той (държавният секретар) каза, че Съединените щати не насърчават активно Украйна да си върне Крим, но Киев ще вземе решението. (...) Съединените щати не смятат за мъдър ход да предприемат офанзива за връщане Крим в момента“, цитира изданието думите на източниците. От думите на Антъни Блинкън следва, че САЩ предпочитат Украйна да се съсредоточи върху освобождаването на Донбас, а не на Крим. В същото време Блинкън даде да се разбере, че окончателното решение все още зависи от Киев, а Вашингтон е готов да подкрепи Украйна дори при освобождаването на Крим.

Междувременно Виктория Нюланд коментира и действията на Владимир Путин: „Нещо, което никога не обичам да правя и няма да започна сега, е да влизам в главата на Владимир Путин. Това не е място, на което искам да бъда. Видяхме, че той е достатъчно арогантен, за да вярва, че може да победи Украйна, че Украйна е руска. Но той ще продължи. Мисля, че по-интересният въпрос е дали руският народ ще устои на това, като се има предвид колко от синовете си губят – повече от 200 000 руснаци, убити или ранени в битка през тази една година. В някои категории те са загубили повече от половината от военната си техника в тази война и повече от милион от най-умните и най-добрите руснаци са напуснали страната“.