Новини

България замесена в измами с ДДС за 40 млн. евро

  17.02.2023 18:33  
България замесена в измами с ДДС за 40 млн. евро

Европейската прокуратура залови авоари и задържа шестима души след разкриване на сложна мрежа от установени фирми в България, Нидерландия, Полша и Словакия, които са продавали електроника и компютърно оборудване на фиктивни компании в Италия.

Фирмите са били управлявани от подставени лица, за да се избегне плащането на ДДС. Загубите от схемата се изчисляват на 40 млн. евро, съобщи БНР.

Според събраните доказателства стоките са продавани на цени далеч под реалните на фирми в Италия, като така са нараствали незаконните печалби. Фирмите подавали декларации, че са платили данъци върху продажбите, които след това са им били възстановени от държавата. Така участниците в схемата можели да си позволят да препродадат стоката на реални италиански фирми на конкурентни цени, от което реализирали огромни печалби, увеличавани от препродажби в други европейски държави. Така пък си спестявали дължими данъци, тъй като в ЕС трансграничните транзакции са освободени от ДДС.

Схемата е довела до огромни данъчни кредити, а впоследствие до огромни криминални печалби, става ясно от разследването.

Събраните доказателства са довели до арест на шестима души и 60 обиска в страни от ЕС. В края на януари делегираните прокурори в Милано са издали разрешение за конфискуване на имоти, луксозни коли, бижута и пари в брой, а също за замразяване на банкови сметки на обща стойност 40 млн. евро.

В края на ноември м.г. Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, разкри мащабна международна схема за измами с Данък добавена стойност, щетите от която са за 2,2 млрд. евро. Престъпната схема е действала в поне 36 държави от ЕС и света и е била основана на продажбата на популярни електронни стоки.