Коментари Светът

Джо Байдън от Киев: Владимир Путин сгреши фатално

  20.02.2023 13:21  
Джо Байдън от Киев: Владимир Путин сгреши фатално

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че целта на посещението му в Киев е да потвърди непоколебимия ангажимент на Съединените щати към „демокрацията, суверенитета и териториалната цялост на Украйна“ - дни, преди да се навърши година от началото на пълномащабната непредизвикана война, започната от Русия срещу Украйна.

Американският лидер пристигна на необявено посещение в столицата на Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и високопоставени украински политици. Байдън каза, че руският президент Владимир Путин е направил поредица от погрешни изчисления, преди да нареди нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

„Той смяташе, че Украйна е слаба и Западът е разделен. Мислеше, че може да издържи повече [от нас]. Но той греши фатално“, посочи Байдън, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Преди година, когато Русия започна войната, Путин обещаваше да превземе Киев за три дни. Вместо това, вече една година руският президент не смее да напусне своя бункер, а редица европейски и световни лидери посетиха Украйна и показаха своята подкрепа към нейната свобода и независимост.

„През последната година Съединените щати изградиха коалиция от нации от Атлантическия до Тихия океан, за да помогнат за защитата на Украйна с безпрецедентна военна, икономическа и хуманитарна подкрепа – и тази подкрепа ще продължи“, заяви американският президент.