Светът

Байдън за руското оттегляне от Нов СТАРТ: Голяма грешка

  23.02.2023 10:44  
Байдън за руското оттегляне от Нов СТАРТ: Голяма грешка

Президентът на САЩ Джо Байдън определи в интервю за ABC News в сряда като  "голяма грешка" решението на руския му колега Владимир Путин временно да спре участието на Русия в последния останал договор за ядрени оръжия между двете страни.

"Голяма грешка е да се направи това. Не е много отговорно. Но не мисля, че той възнамерява да използва ядрени оръжия или нещо подобно", каза Байдън на Мюър в Полша в сряда, преди президентът да отлети обратно за Вашингтон.

Байдън каза, че "не е сигурен какво още е успял Путин да каже в речта си в момента, но мисля, че това е грешка и съм уверен, че ще успеем да я поправим".

Припомняме, че Путин обяви във вторник, че Русия спира участието си в договора Нов СТАРТ, подписан за първи път през 2010 г. и удължен през 2021 г., който въвежда ограничения за броя на ядрените оръжия, разположени от всяка страна, и инспекциите на ядрени обекти.

Руският лидер каза, че временно спира участието си в споразумението заради подкрепата на САЩ и други съюзници от НАТО за Украйна, която отблъсква бруталната инвазия на Москва от около година.

"Те искат да ни нанесат "стратегическо поражение" и в същото време да се опитат да стигнат до нашите ядрени съоръжения", каза Путин в реч във вторник, повтаряйки фраза, използвана от американски служители, за да опишат желания резултат в Украйна.

Путин настоя, че Русия не се оттегля напълно от пакта, а руското външно министерство каза, че ограничението за ядрени оръжия все още ще се спазва. Но въпреки това решението разтревожи Вашингтон, като във вторник държавният секретар Антъни Блинкън го нарече "много безотговорно".

"Мисля, че е важно да продължим да действаме отговорно в тази област, каза Блинкън пред репортери. Това също е нещо, което останалият свят очаква от нас."