Реакция Светът

Украйна наложи 50-годишни санкции на руския финансов сектор

  23.02.2023 16:42  
Украйна наложи 50-годишни санкции на руския финансов сектор

Парламентът на Украйна наложи в четвъртък широкообхватни 50-годишни санкции на руски финансови институции, включително централната банка, както и на всички търговски банки, инвестиционни фондове, застрахователи и други дружества, предаде Ройтерс. Санкциите са част от действията на Киев да поддържа финансов натиск върху Русия заради пълномащабното й нахлуване в Украйна, започнало на 24 февруари миналата година.

"Това е пълно блокиране на достъпа на финансови институции на Руската федерация до пазари и активи в Украйна. Пълно блокиране“, посочи във "Фейсбук" Андрий Пишни, управител на Националната банка на Украйна.

"Трябва да я отслабим с всички налични средства. Финансовият сектор е стратегическият "донор" на тази война", добави той.

Преобладаващото мнозинство от 325 депутати гласуваха в подкрепа на мерките, които трябва да бъдат в сила в рамките на половин век. Министърът на икономиката Юлия Свириденко пък каза, че секторните санкции ще засегнат стотици банки и десетки хиляди финансови институции, регистрирани в Русия.

Мерките включват забрана за трансакции с активи, собственост на финансови институции на Руската федерация, забрана за установяване на бизнес отношения и забрана за трансакции и инвестиции в руски финансови институции, каза още Свириденко.

Украйна вече наложи санкции на стотици руски длъжностни лица и бизнесмени, забрани на лица, свързани с Русия, да притежават земя и да участват в държавна приватизация, като забрани и публичните покупки на руски стоки и някои услуги и спря трансфера на технологии към лица, свързани с Русия. Украйна също така призовава своите западни партньори да наложат повече санкции на Москва, включително предприемане на стъпки, насочени към руския ядрен сектор.