Коментари

Тагарев: Русия е икономическо джудже, до 2 г. Полша може да я изпревари, Путин изглежда все по-слаб със заплахите си

  23.02.2023 18:00  
Тагарев: Русия е икономическо джудже, до 2 г. Полша може да я изпревари, Путин изглежда все по-слаб със заплахите си

"Поради все по-ограничените опции, с които разполага Владимир Путин, отново започна да размахва ядрената тояга и да плаши народите от демократичния свят с мощта, с която разполага. В своите заплахи обаче той изглежда все по-слаб и неубедителен. Независимо от ядрените бойни глави, Русия е икономическо джудже и не може да се мери с ЕС или със САЩ. Аз не изключвам до 2 години полската икономика да задмине руската по БВП. Заплахите на Владимир Путин изглеждат нелепо. Нищо добро не очаква Москва с постоянното изоставане с технологиите". Това заяви военният експерт и специалист по национална и международна сигурност проф. Тодор Тагарев пред БНР. 

"Западът показа неочаквано ниво на интегритет и на обединеност около разбирането за това какво означава руската агресия към Украйна и как трябва да се действа срещу нея. От другата страна - зад Русия далеч не съществува толкова монолитен блок. Китай и Индия имат своите интереси и няма да рискуват да си развалят добрите търговски отношения със западните страни", каза още бившият министър на отбраната. 

Според експерта по национална и международна сигурност Русия нарушава не само демокрацията и сигурността на свободния свят, тя разрушава основите на глобалната архитектура за сигурност: "Тя е страна от Съвета за сигурност на ООН, който е основният инструмент за гарантиране на глобалната сигурност, а нападна друга независима страна. Русия руши международните норми, които е призвана да спазва и да търси начини да бъдат спазвани". "България има сериозно разминаване с европейската политика относно разбирането дали трябва да даряваме въоръжение и боеприпаси на Украйна", смята проф. Тагарев и уточни, че според него това не е позицията на голямата част от българите, а е позиция на отделни политици, водени от президента Румен Радев, които вече в доста продължителен период управляват страната без парламентарен контрол и без да се съобразяват с решенията на Народното събрание, които имат силата на закон и трябва да бъдат изпълнявани от всички.