Анализи Коментари

Лебедев: Путин се страхува от Украйна и от украинската нация

  23.02.2023 18:43  
Лебедев: Путин се страхува от Украйна и от украинската нация

Популярният в Западна Европа и низвергнат в родината си руски писател Сергей Лебедев представи в столичната книжарница "Гринуич" романите си "Предел на забравата" и "Дебютант", съобщи издателство "Кръг".

На срещата си с българските си читатели, сред които са били писателите Георги Господинов и Димитър Кенаров, той е обсъдил провалите на съвременното руско общество и остро е разкритикувал политика на Путин, както и своите колеги писатели в Русия. Според него, за да оцелее руската култура, има едно морално, антропологично условие - способността на всеки един от сънародниците му да се погледне с очите на другия, с очите на украинците. "Ако сме способни на това - имаме бъдеще. В против случай - не", е заявил писателят.

Сергей Лебедев беше сред първите руски интелектуалци, напуснали страната си, след като режимът на Путин нападна преди година Украйна.

"Това, на което сме свидетели от 24 февруари миналата година насам, е израз на страха, който движи руското общество. Путин се страхува от Украйна и от украинската нация. Това е страхът на тирана, страх, който го кара да върши чудовищни неща. На този фон нито една институция или организация в Русия не е казала твърдо "не" на случващото се. Дори църквата, която би трябвало да заклейми насилието, запази мълчание. Професионалното общество, което изкарва прехраната си със слово, също не каза нищо. Прекалено дълго убеждавахме другите, че не се страхуваме да говорим, но в момент, когато е жизнено необходимо да кажем "не", ние мълчим".

"Непрекъснато сме заливани със заплахи - как Европа щяла да замръзне през зимата без руския газ; как ще гладува без украинското жито. Гладът и страхът са използвани за контрол в концентрационните лагери. Всички ние можехме да направим много повече и да не купуваме страховете, които ни пробутват. Това би било първата линия на съпротива".

"Засега Русия няма никакво бъдеще.Опозиционно настроеното общество мисли, че ако Путин изчезне, нещата ще се наредят от само себе си. Но това не е така. Ако Русия продължи да върви по този път, дори много добър човек да замени Путин, рано или късно той ще се превърне в същия тиранин. Урокът от случващото се в Украйна, който руснаците трябва да научат, е, че така не може да се продължава. Ние продължаваме да се крием зад руските писатели и не спираме да повтаряме колко велик е руският език. Изпитваме някакъв срам, но очевидно той не е достатъчен. Колкото повече човек говори за това, което е могъл да направи, но не е, толкова повече го е срам. Само че срамът е тежко бреме и за да го махнем от плещите си, ние отричаме действителността. Надявам се, че Русия я очаква поражение, горчиво поражение".

"Самата идея, че Украйна не съществува, е част от реториката на сталинската държава. Тезата, която пробутва Путин, че светът ни е длъжен след Втората световна война, също е сталинска теория. Такова ожесточение, с каквото Русия се противопоставя днес на Запада, не е имало дори по време на Студената война. Не бих се изненадал, ако скоро прекръстят Волгоград отново на Сталинград и започнат да се издигат паметници на Сталин."

"През последните 30 години нашата литература е загубила връзка с действителността, загубила е връзка с онази руска литература от XIX век, която винаги и незабавно е реагирала на всяка несправедливост. Новата руска литература е списък от ненаписани книги. Ценя своите колеги, но пропастта между реалността и литературата е потресаваща."