Анализи Новини

Само 6 приятели – толкова събра Русия в ООН година след инвазията

  24.02.2023 09:00  
Само 6 приятели – толкова събра Русия в ООН година след инвазията

Общото събрание на ООН одобри с внушително мнозинство резолюция по повод първата година от руската агресия срещу Украйна, в която членовете на световната организация остро осъждат действията на Москва. На извънредната сесия за документа, имащ само политическа сила, гласуваха 141 държави членки, включително България. Въздържаха се 32 страни, а против се обявиха освен Русия още само 6 държави: Беларус, Сирия, Мали, Северна Корея, Еритрея и Никарагуа.

В текста се призовава за "всеобхватен, справедлив и траен мир" и за пореден път - за незабавно изтегляне на руската армия и прекратяване на сраженията. Ден, след като най-високопоставеният китайски дипломат Ван И посети Москва и обеща задълбочено партньорство с Русия, Пекин се въздържа в ООН - за четвърти път по подобен повод от 24 февруари 2022 г. насам.

Същото направиха още страни като Индия, Пакистан, Република Южна Африка и Иран.

Само 6 приятели – толкова събра Русия в ООН година след инвазията
Снимка: 119 СОУ

 

Ден преди днешното гласуване руският представител Василий Небензя заяви, че преди година "много страни членки бяха дезориентирани и се поддадоха на натиска на колективния Запад", но оттогава "много държави по-добре разбират причините за случилото се и случващото се и поради това е по-трудно за Запада да мобилизира страни членки на ООН в кръстоносния си поход срещу Москва". Изказването му завърши с твърдение, че ако не бъдат приети предложени от Беларус поправки, "документът остава едностранчив и откъснат от реалността, поради което всички присъстващи трябва да гласуват срещу него".

Но резултатът е почти точно повторение на гласуването на първата подобна резолюция. След като на 25 февруари Москва блокира с вето осъдителен текст на Съвета за сигурност, негова версия беше внесена в Общото събрание от името на Европейския съюз и гласуван на 2 март 2022 г.

Тогава "за" гласуваха 141 държави членки, 35 се въздържаха и 5 бяха против: Русия, Беларус Северна, Корея, Сирия и Еритрея.

Аналена Бербок, външният министър на Германия, каза днес в обръщението си към Общото събрание:

"Някои от вас току що казаха, че като въоръжаваме Украйна, наливаме масло в огъня. Нека ви попитам много честно: Защо, за Бога, бихме искали да направим това? Не сме искали тази война. Не сме избрали тази война. И ние искаме да се занимаваме с енергетиката си и финансите си за подобряване на училищата ни, за борбата с климатичната криза, за подсилване на обществената справедливост. Истината е, че ако Русия спре сраженията, войната свършва, Ако Украйна спре да се сражава, с Украйна е свършено."

В текста на резолюцията между другото се казва, че: 

  • Потвърждаваме, че никакви териториални придобивки в резултат на заплаха или употреба на сила не бива да бъдат признавани за законни
  • Потвърждаваме ангажирането си със суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и териториалните ѝ води (бел. ред. - има и напомняне, че ООН не признава анексирането на Крим от 2014 г.)
  • Потвърждаваме настояването си Руската федерация незабавно, напълно и безусловно да изтегли всичките си военни сили от територията на Украйна в нейните международно признати граници и призовава за прекратяване на насилието
  • Призоваваме за незабавно прекратяване на атаките срещу критично важна инфраструктура на Украйна и срещу всякакви умишлени нападения срещу граждански обекти, включително жилищни сгради, училища и болници.

Подчертава се и "нуждата да се потърси отговорност за най-сериозните престъпления съгласно международното право, извършени на територията на Украйна, чрез подходящи, честни и независими разследвания и повдигане на обвинения на национално или международно ниво, както и гарантиране въздаването на справедливост за всички жертви и предотвратяване на бъдещи престъпления".