Анализи Коментари

Радев: Целта на влизането в еврозоната е българите да живеят по-добре

  24.02.2023 11:14  
Радев: Целта на влизането в еврозоната е българите да живеят по-добре

Членството в еврозоната е "заслужен завършек" на евроинтеграцията на България, заяви президентът Румен Радев в изказването си по време на конференцията "България по пътя на еврото“. Президентът изтъкна редица икономически предимства на членството във валутния съюз, както и крайната цел.

"Каква е целта от влизането в еврозоната и приемането на еврото? Това не е просто да си закачим една брошка и да кажем – и ние сме равни на другите европейски народи, един девиз още от българското Възраждане. Не, целта е българите да живеят по-добре, целта е нашата икономика да бъде по-конкурентоспособна, да дава по-висок продукт."

Държавният глава призова партиите да загърбят популизма и в следващия парламент да работят за присъединяването на страната ни към еврозоната.

"Трябва да се мисли за реалните действия и отсега да имат ясна позиция за дебатите в парламента по отношение на следващия бюджет, така че България да запази тези предимства, макроикономически, които има в момента, без пореден взрив на популизма от парламентарната трибуна. И наистина да се гарантира съхраняване и повишаване на жизнения стандарт на българските граждани."