Анализи Коментари

От Лукойл с любов

  24.02.2023 19:00  
От Лукойл с любов

Спокойствие цари на българския пазар на горива. Българските потребители се успокояват от сегашните ценови параметри, които достигат почти нивата от преди началото на войната в Украйна. Решението на КЗК за налагане на глоба на „Лукойл“ също се възприема, като дисциплинираща мярка наложена от пазарния регулатор. В момента никой не може да прогнозира, какви ще бъдат тези цени в следващите няколко месеца. Това е така, защото интересът е съсредоточен в износа. Висшия мениджмънт на „Лукойл“ периодично уверява българското правителство, че спазва всички правила и се съобразява със санкциите наложени от ЕС. Въпреки преминалата вътрешна проверка на „Лукойл- Нефтохим“ и публичните уверения на рафинерията, че нямат договорки и никога не са изнасяли горива за Украйна, всъщност тази търговска линия не само съществува, но и процъфтява. Схемата много наподобява тази с износа на българско оръжие. Той не съществува, но за него ни благодарят на международно политическо ниво. И износ на горива няма, само „Лукойл – България“ ги продава на български фирми дистрибутори, които изнасят продукцията на рафинерията в Украйна. Това са и едни от най-големите износители и респективно големи данъкоплатци в България - „Сакса“, „Булмаркет“, „Инса Ойл“, „GTA”, “ДМВ“ и редица други. Те реализират добри печалби от продажбата на украинските си партньори, под формата на благородна грижа за задоволяване на крайната необходимост от дизел и бензин във воюващата Украйна. В настоящия момент в българската рафинерия на „Лукойл“ все още се преработва руски суров петрол и описаната схема ще продължи да действа, докато България е в условията на дерогация. Това гарантира едни доста добри печалби за всички по веригата: за българските дистрибутори, които „съчувстват на украинския народ“ и затова посредничат за реализирането на горивата, но най-вече и за Русия, която си е осигурила паричните потоци от работещата рафинерия „Лукойл Нефтохим“.
„Лукойл“ самоотвержено се опитва да убеждава обществеността, че ще направи всичко възможно да преработва суровини от Казахстан или Азербайджан. Ще ги внася през руското пристанище Новоросийск, с посредничеството на добре познатия, дългогодишен и услужлив доставчик на руски нефт – „Литаско“. Изведнъж оправданията, че на рафинерията и трябват от 6 месеца до 1 година за пренастройка на съоръженията, изчезнаха. Сега имаме декларация за пълна готовност веднага да се започне преработка на нов вид суровина. Като си знаем посредника-доставчик, колко е за вярване, че суровия петрол е от Казахстан, а рафинерията ще се пренастройва?
Санкциите наложени на Русия от ЕС вече започват да се отразяват в ограничаване на количествата на добив на суров петрол. Затова задържането на паричните потоци от износ на преработени горива за Украйна е от значителна важност за руското правителство. Към всичко това трябва да добавим и спецификата със „стабилната“ предизборната обстановка в България. Населението е изключително чувствително към увеличаването на цените на горивата, което води и до увеличаване на инфлацията. За евентуалното повишаване на цените на бензиностанциите традиционно ще бъде обвинено служебното правителство. Истината е, че нито някой от министрите в него, нито който и да е търговец на пазара на горива не може да прогнозира с каква стъпка ще се увеличават цените на бензина и дизела, но всички имат своята причина да искат привидно спокойствие на пазара на дребно. Докато от неговия ценовия фронт няма новини, в износа ще се запазят перфектно работещите схеми за печалби от Украйна.