Новини Светът

Футболни фенове поискаха оставката на правителството в Турция

  27.02.2023 15:18  
Футболни фенове поискаха оставката на правителството в Турция

Разрушителните земетресения в Южна Турция, в които по последни данни загинаха над 44 хиляди души, белязаха и турското футболно първенство. След отлагането заради националния траур на мачовете в суперлигата, в края на миналата седмица се игра мачът между Конияспор и Фенербахче. По време на мача от трибуните непрекъснато се издигаха лозунги. В едни се изразяваше болка и съболезнования за сполетялото страната нещастие. В други бяха издигнати антиправителствени лозунги, в които хиляди фенове на Фенербахче призоваха за “оставка на правителството”, съобщава БТА. 

Антиправителствени лозунги с искане за оставка на правителството бяха издигнати и на следващия мач, който се игра между Бешикташ и Анталияспор на стадиона Водафон Парк. На 4.17 минута от мача  - 4.17 е часът на първото земетресение в Кахраманмараш, на терена се изсипаха хиляди играчки, шалове, шапки с посланието да бъдат изпратени на децата в поразените от трусовете окръзи.

Антиправителствените призиви на феновете шокираха управляващите. Съюзникът на президента Ердоган Девлет Бахчели призова мачовете от супер лигата да се играят без зрители. 

В знак на протест срещу Бешикташ Бахчели обяви публично, че напуска клуба. В остро изказване той порица футболните клубове и поиска да бъдат наказани.

„Президентите на всички клубове трябва незабавно да предприемат спешни стъпки, за да се играят мачовете без зрители или като се предприемат необходимите мерки, за да не се допускат инциденти. Партията на националистическото действие ще наблюдава стриктно този процес“, каза той. 

Призивът на Бахчели обаче бе посрещнат на нож от редица клубове. Кайсериспор, Аланияспор, Демир спор се солидаризираха с Фенербахче и Бешикташ.

Ръководството на клуба Юмрание спор публикува изявление, в което се казва: "Напомняме ви, че зрителите на трибуните са хора с различен пол, език, религия, раса и политически възгледи".

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу реагира остро на издигнатите по време на мачовете на Фенебахче и Бешикташ лозунги с искане за ”оставка на правителството“.

"Моят съвет е никой да не се опитва да влиза в схватки по въпроси, отнасящи се до сигурността на Турция. Никой с маргинална интелитентност да не се опитва да използва изпитанието, пред което е изправена нашата нация", заяви турският министър.