Бизнес

Радев към бизнеса: Работете за намаляване на инфлацията

  27.02.2023 16:47  
Радев към бизнеса: Работете за намаляване на инфлацията

Бизнесът при президента Румен Радев. Срещата е по инициатива на работодателите. А развитието на страната като силна икономика зависи от бизнеса, както отчете държавният глава.

Идеите на работодателите съвпадали с мнението на президентската администрация. Радев е удовлетворен от предложенията на бизнеса за големите стратегически приоритети на страната ни - Шенген , Еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). За Шенген беше свършена много работата, отчете държавният глава, но посочи, че трябва да положим още усилия. За Еврозоната също много е направено да се навакса забавянето.

Отворените проблеми стоят, каза президентът. Той визира инфлацията като изтъкна, че тук голяма роля има и бизнесът и призова заедно да се намерят начини да не се снижи стандартът на живот на българина. Радев очаква следващият парламент да приеме законите, които 48-ото Народно събрание не е имало волята да гласува. По думите му страната би напреднала по отношение на членството в ОИСР със служебно правителство.

Пред бизнеса той постави въпроса за енергийната стратегия до 2050 година. Енергетиката е фундаментът на икономиката, подчерта Румен Радев, който ще търси пресечни точки за диалог с бизнеса. Вече нямаме take or pay, похвали се президентът за успехите в енергетиката ни. Но сподели, че всички чакат следващото редовно правителство.

Радев каза още, че страната ни не използва стратегическото си географско положение и посочи стратегическото сътрудничество с Турция. Предстои среща с румънския президент и държавният глава си пожела поне с още един мост да започнем сътрудничеството. Работете за намаляване на инфлацията, настоя президентът.

Проверките на служебното правителство установяват нерадостни неща при родните производители. Държавата е длъжник на българския производител, изтъкна Румен Радев.

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обяви, че приоритети за бизнеса са Еврозоната, Шенген и ОИСР.

Работодателите са разочаровани, че няма да станем част от "клуба на богатите" от 1 януари 2024 г.

Бизнесът постави въпроса за върховенството на правото и борбата с корупцията.

Поне две институции у нас не са достатъчни активни за борбата с инфлацията - КЗК и КЗП, според Симеонов.

За по-строги правила в митническата тарифа настоява още бизнесът. За енергетиката той иска равни конкурентни условия.

Румен Радев увери, че Министерството на финансите не се е отказало от Еврозоната, а ЕК е казала, че няма да ни приемат сега. Настойчиво държавният глава поставял въпроса за Шенген на Европейски съвет. Субективно се измествали критериите за членството ни в Шенгенското пространство, по думите му. Трябва ясно да дефинираме нещата, посочи той и обясни, че на родна почва трябва да си напишем домашното.

У нас се хващали трафиканти на мигранти, които са граждани на ЕС. Сами не можем да се справим с тази мощна международна мрежа, каза президентът и настоя за общи европейски усилия. Не трябва безропотно да приемаме критиките към нас, смята той.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изтъкна, че икономиката ни се развива добре. Българският износ е лидер, заяви той. Безработица на практика няма, има недостиг на кадри, обясни Велев. Несигурността, недостигът на кадри и недостатъчно инвестиции са пречка за бизнеса.

Работодателите поставиха въпроса за компенсациите. Освен енергетиката за инфлацията влияние оказват и пазарната сила на търговските вериги и липсата на адекватен контрол. Бизнесът поиска внос на кадри, като този процес да бъде и административно подкрепен.

Румен Радев постави въпроса за облагане на свръхпечалбите на банките, а бизнесът подкрепя облагането на свръхпечалбите.