Новини Светът

Франция се стреми към проядрен съюз, включващ България, за енергийните преговори в ЕС

  28.02.2023 09:48  
Франция се стреми към проядрен съюз, включващ България, за енергийните преговори в ЕС

Франция планира среща във вторник с 12 други страни от Европейския съюз, сред които и България, в опит да изгради съюз от държави, които да се застъпват за ядрената енергия в енергийните политики на блока, предаде "Ройтерс".

Този ход идва на фона на разрастващ се спор между Франция и страни с подобни възгледи, които искат повече политики на ЕС за насърчаване на ядрената енергия като нисковъглероден енергиен източник, и други, като Германия и Испания, които казват, че горивото не трябва да се поставя наравно с възобновяемата енергия.

Срещата, свикана от френския министър на енергетиката Агнес Пание-Рунаше в кулоарите на разговорите на енергийните министри на страните от ЕС в Стокхолм, ще се съсредоточи върху приноса на ядрената енергия към целите, свързани с климатичните промени и енергийната сигурност, каза френски служител.

Целта е да се формира проядрен съюз с други страни преди преговорите в ЕС, допълни той, без да уточнява кои политики засягат тези преговори.

Страните, които трябва да присъстват, са Румъния, България, Словения, Чехия, Швеция, Италия, Словакия, Полша, Унгария, Хърватия, Нидерландия и Финландия, както и Европейската комисия.
Нидерландският министър на енергетиката Роб Йетен каза, че приветства сътрудничеството, но отбеляза, че страната му не е съгласна с Франция по някои точки - включително нидерландското мнение, че ЕС трябва да даде приоритет на водорода от възобновяеми източници пред други нисковъглеродни форми на горивото.

Страните от ЕС отговарят за своите национални енергийни миксове и имат различни възгледи за ядрената енергия. Държави, включително Франция, Швеция и Унгария, вече използват ядрена енергия, докато Полша иска да построи първите си реактори.

Австрия и Люксембург се противопоставят на този енергиен източник, заради опасения, свързани с радиоактивните отпадъци и безопасността, докато други, сред които Германия, постепенно изваждат от експлоатация своите реактори.

Разногласията за около ядрената енергия вече забавиха преговорите по новите цели на ЕС за възобновяема енергия след настояването на Париж водородът, произведен чрез използване на ядрени мощности, да бъде възприеман при определени условия като "зелен".