Новини Светът

Край на енергийните свръхдоходи. Русия губи от санкциите $500 млн. на ден

  28.02.2023 09:51  
Край на енергийните свръхдоходи. Русия губи от санкциите $500 млн. на ден

Реката от енергийни свръхпечалби, която течеше в Русия през 2022 г., снабдявайки бюджета с пари за армията, а бизнеса - с валута за внос на стоки, намаля повече от половината. В сравнение с нивата преди нахлуването в Украйна, доходите на руската икономика от износ на петрол и газ са намалели с 500 милиона долара на ден, според изчисления на анализатори от Deutsche Bank.

Притокът от петролни приходи, който беше 500-600 милиона долара дневно, падна до 300 милиона долара на ден, заедно с цените на руския сорт Urals, който петролните компании продават с повече от 40% отстъпка спрямо Brent.

В резултат на западните санкции, които включват ембарго на ЕС и въведен от Г-7 "таван на цените", стойността на петрола с руски произход падна с почти една трета. Според Министерството на финансите средната цена на Urals през януари и декември е паднала до 50 долара за барел, докато през октомври е била 79.5 долара, а през летните месеци - над 80 долара.

Още по-чувствителен е спадът на приходите от газ. Физическият обем на доставките за Европа - някога най-големият пазар за продажби на "Газпром" - миналата година падна до минимум от края на 80-те години на миналия век: от 2.5 милиарда кубически метра на седмица останаха само 500 милиона. В резултат на това Русия печели 50 милиона долара на ден от износ на газ срещу 300 милиона долара средно за периода от август 2021 г. до август 2022 г., според изчисления на Deutsche Bank.

"Ерата на свръхдоходи за Русия от пазара на петрол и газ приключи, казва Янис Клуге, икономист в Германския институт за международни въпроси и въпроси на сигурността. Това представлява заплаха за бюджета, който миналата година достигна дефицит от 3.3 трилиона рубли, а тази година е планиран с "дупка" от 3 трилиона рубли.

В началото на 2023 г., според Министерството на финансите, петролните и газови приходи на хазната са спаднали с 47% на годишна база, непетролни и газови - с 28%, докато месечният дефицит – достигнал почти 1.8 трилиона рубли – е рекорден за януари през последните 25 години.

За да се справи с дефицита, Министерството на финансите продаде за пръв път в историята 3.6 тона злато от Фонда за национално богатство, а също така „разпечата“ последните налични валутни резерви, които не са обект на западни санкции - 310 милиарда китайски юана от ФНБ. През януари Министерството на финансите и Централната банка продадоха на фондовата борса юани за 54.5 милиарда рубли, а през февруари ще утроят тази сума до 160.2 милиарда рубли.

Предстоящата година "ще бъде истинско изпитание" за руската икономика, казва Тим Аш, старши сътрудник за Русия и Евразия в Chatham House. Към петролното ембарго от 5 февруари е добавена забрана за доставка на петролни продукти за страните от ЕС. Пренасочването на обеми към Азия ще бъде много по-трудно, дори и с ценови отстъпки: Индия и Китай имат собствена мрежа от рафинерии и предпочитат да купуват суров петрол, за да го преработват сами, предупреждава анализаторът на Bruegel Бен Макуилямс.

Експертите са единодушни, че в резултат на това Русия ще трябва да намали добива. Правителството вече обяви доброволно намаляване с 500 000 барела на ден от март, но това е само началото, според Международната агенция по енергетика и ОПЕК. По техни оценки добивът на петрол до края на годината ще намалее с 8-10%, до 9.9-10.1 милиона барела на денонощие.

Други анализатори прогнозират още по-мрачна картина: петролната индустрия на Русия ще бъде принудена да намали производството с 18% до 8.8 милиона барела на денонощие, най-ниското ниво от началото на 2000-те години.