Анализи

Разследване разкри имението на Алина Кабаева и децата ѝ от Путин

  28.02.2023 18:06  
Разследване разкри имението на Алина Кабаева и децата ѝ от Путин

Руската медия "Проект" публикува мащабно журналистическо разследване, което разкрива къде живеят Владимир Путин и Алина Кабаева заедно с техните деца. 

Връзката между Путин и бившата олимпийска шампионка по художествена гимнастика е публична тайна от около 15 години, след като вестник "Московский кореспондент" за първи път изнася информация, че президентът има извънбрачни отношения с Кабаева.

Според няколко медийни разследвания - Алина Кабаева е родила две деца през 2015 и 2019 г., синове, чийто баща е Владимир Путин. Първото момче е родено в клиника в Швейцария, но след като това се превърна в международна новина, през 2019 г. Кабаева е предпочела да не напуска Русия за второто си раждане.

"Проект" обаче отговарят на въпроса, който досега не беше изяснен - къде всъщност живеят Путин и новото му семейство. Разследването на руските журналисти дава отговор: в резиденцията във Валдай. 

До преди 20 години във Валдай има една официална президентска вила. През 2003 г. тя е преустроена и модернизирана, но Путин не харесва съвременния интериор. Когато го питат как би искал да изглежда, той отговаря "Като в Петербург", което дизайнерите разбират "като в Ермитажа". И преобръщат имението в бароков дворец с изобилие на златни орнаменти - както показват и снимки на "Проект" от вътрешността на сградата.

В последните години около президентския дом пораства "цяло ВИП-село", пише "Проект". В къщите наоколо са настанени служители от руското НСО и президентската администрация, която се занимава с управлението на имуществото.

Медията разговаря с няколко бивши и действащи държавни служители, които твърдят, че никога не са виждали Путин и Кабаева заедно - но никой от тях не се съмнява, че двамата са партньори.

За прикритието на Кабаева се грижат само висши офицери от руската държавна служба по охрана.

Но въпреки това журналистите успяват да открият косвени следи за това какво се случва с нея. По ирония - част от тях са оставени в социалните мрежи от жени от обкръжението на Кабаева.

Алина Кабаева разполага с над 20 недвижими имота на обща стойност около 120 млн. долара в Русия и във Франция, повечето от които са записани на нейни доверени лица.

В няколко от случаите формален собственик на апартаментите се води нейната баба Анна Зацепилина, която никога не е разполагала с доходи за подобно имущество, а родният ѝ дом е стара едноетажна дървена къща в село във Владимирската област близо до Москва.

Имотният статус на Кабаева започва да се покачва след началото на връзката ѝ с Путин. През 2011 г. тя купува четири огромни апартамента в сгради в курортния център Сочи, от които най-внушителният е пентхаус от 2600 кв.м. с басейн, кино и собствена площадка за хеликоптер на покрива.

Имението е записано на името на Олег Руднов - дългогодишен приятел на Путин, който служи като подставено лице в различни имотни и други сделки с негови скрити активи. През 2006 г. Руднов например прехвърля скъп имот в Санкт Петербург на тогавашната любовница на Путин Светлана Кривоногих. През 2007 г. Руднов става председател на Съвета на директорите на "любимия вестник на Путин" - "Комсомолская правда".

Парите за придобиването на имота са на Emira - кипърска офшорка, която разследването на "Проект" свързва директно с Владимир Путин.

В последните няколко години обаче Кабаева не живее в Сочи, а във Валдай. 

"Проект" са се сдобили и със спътникови снимки, които показват как резиденцията на Путин се променя - от специалния му влак до писта за картинг край имението.

От 2020 г. започва строителство на нова сграда на около 800 метра от основния "дворец" на президента. Къщата е довършена през 2022 г., а източник на медията твърди, че е направена специално за Алина Кабаева.

Теренът, на който домът се издига, е собственост на Юрий Ковалчук - банкер, тясно приближен до Путин.

На равно разстояние от президентската сграда и къщата на Кабаева има и спа-комплекс с криокамера, 25-метров басейн, хамам, сауна, и др.

Фактът, че в резиденцията живеят деца, е потвърден от източник на "Проект", който е запознат с ремонтните работи във Валдай, както и от косвени публични данни.

През 2020-2021 г. на мястото на стари вертолетни площадки е построена малка писта за картинг - според сателитни снимки. Точно до резиденцията, в близката гора, между 2016 и 2020 г. е построена голяма детска площадка.

"Проект" откриват още едно потвърждение за това, че Кабаева живее във Валдай.

Една от снимките, които те намират онлайн, е направена на Червения площад на 9 май 2019 г. - навръх Деня на победата в Москва. На нея се виждат три лекарки от елитната швейцарска АГ-клиника "Света Анна" в Лугано. 

Трите жени се снимат на трибуната, която е запазена само за специални гости на Кремъл - медията стига до извода, че гинеколожката Наталия Тиебо, медицинската сестра Стела Гизелу и неонатологът Петра Катерина Мария Донати-Жене са поканени от Алина Кабаева в знак на благодарност за това, че са ѝ помогнали да роди децата си.

Сред антуража на Кабаева са и още няколко жени. Сестрите Екатерина Головачева и Олеся Федина са братовчедки на гимнастичката по майчина линия. Още две сестри - Юлия и Анна Назарова придружават Кабаева на различни публични събития. В компанията е и Елена Ерхан - бивша състудентка на сестрата на Алина Кабаева Лейсан.

Всяка от петте приятелки работи в организации, свързани или с Кабаева, или с близките на Путин олигарси - от газови компании, през банки, до Националната медийна група, в която Алина Кабаева е директор.

"Проект" разполагат с изтекла база данни за регистрация на билети за железопътни превози в Русия, от които журналистите засичат, че и петте жени от компанията на Кабаева редовно пътуват до Валдай между 2015-2022 г. 

Обикновено те купуват билети до гарите Окуловка и Угловка, които са най-близките станции, отворени за всички граждани близо до резиденцията на Владимир Путин.

От 2019 г. обаче край Валдай се появява нова ЖП-линия със спирки, които са запазени само за един човек и неговото семейство - президента.

От спътниковите снимки се вижда, че до новата частна гара край селото Долгие Борода е построена и вертолетна площадка и нов участък на шосе, което също води до резиденцията на Владимир Путин.

Навсякъде около нея стоят емблеми на Министерството на извънредните ситуации на Русия, съобщават журналистите. В съседното село Ящерово преди няколко седмици беше монтиран и комплекс за противовъздушна отбрана "Панцир".

Владимир Путин използва специалния си влак за пътувания до други две любими свои резиденции - на юг в Сочи и близкото до Москва Ново Огарьово.

Отново сателитните снимки показват как през 2015 г. в Ново Огарьово се появява ЖП-гара на 400 метра от имението на Путин. До вилата му е построен нов асфалтов път. Гарата е затворена за обикновени граждани, около нея има висока ограда и видеонаблюдение. Изграждането на гарата до резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи се случва през 2017 г. Линията също скрита от основния железен път с ограда.