Анализи Новини

Българите масово подкрепят развитието на ядрената енергетика в страната

  01.03.2023 14:41  
Българите масово подкрепят развитието на ядрената енергетика в страната

28% от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика "напълно", а 38 също са "за" с условието "по-скоро да". Едва 7% са "по-скоро против" и 3% - "напълно против". Това сочи националнопредставително проучване, възложено на "Тренд" от 3e-news.net, като за целта са взети отговори от 1003 респонденти. Сондажът е проведен във времевия период 4-12 февруари.

Основно от темата се интересуват мъже на по-зряла възраст с висше образование, а цели 24% въобще нямат мнение - фактор, който показва, че е нужна по-усилена информационна кампания по темата. Освен това - младите нямат интерес от казуса, поне толкова, колкото по-възрастните. А основният източник на информация на хората, следящи темата, остават традиционни медии като телевизия, радио, сайтове и вестници, а не социални медии. Това обобщи Ивелина Славкова, социолог от "Тренд" на пресконференцията, провела се в представителството на Европейската комисия на столичната улица "Г. С. Раковски".

Основните рискове, които обаче съзират хората: традиционно се сигурността - 55%, надеждността, както и цената - и двете с по 15%. Екологичността на процеса заема последните места - едва 4%.

Снимка 608609

Според социума най-голямата полза от развитието на ядрената енергетика с 61% е гарантирането на енергийната сигурност, а следва мотивът, че по този начин страната ни ще бъде основен играч на пазара на електричество. А като основна пречка пред реализирането на новите ядрени проекти според общественото мнение се открояват въпросът със съхраняването на произведената енергия, пак безопасността - 22%, както и многото време, което отнема израждането на нови блокове.

"Това е показателно за тези псевдоексперти, които обясняваха, че няма как АЕЦ "Белене" да стане, че не отговаря на сеизмичните стандарти, това доказано не е така, (Втора атомна) отговаря в пъти повече на изискванията от съществуващите към момента в Европа централи. (...) Ние като ядрено общество, не можем да си позволим какъвто и да е недостатък, още по-малко каквото и да е съмнение в сигурността", заяви на свой ред Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум.

Манчев допълни аргументите си - ако "Белене" вече бе работещ, то държавата би печелила, спрямо сегашните цени, 10 милиарда евро на годишна база.

Снимка 608610

В момента жънем негативите за 10 милиарда евро чиста печалба на година - е това загубихме - стана ясно дори и на зелените, че няма как да има "зелена енергия" без ядерната енергететика".

Проблемът обаче, оказва се, са квалифицираните кадри - само инженерите по поддръжка трябва да са поне 500, а общият брой кадри - 10 000. "Статистиката показва - трябва да обучим 10 човека, за да останат 3-ма."

Пътят към нови ядрени мощности подкрепиха и шефът на Енергийният системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев и заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова.

"Пътят към беземисионна енергетика е чрез развитие на базовите мощности, именно на беземисионните такива. Неслучайно в стратегията за развитие на българската енергетика бе заложено развитие на ядрените мощности, наскоро и ЕК прие решение, което обявява ядрената енергетика за зелена", каза той.

Снимка 608611